Čo všetko dokáže slnko

Kto by to nepoznal. Trochu slnka a hneď je nám lepšie. Zmizne únava i malátnosť. Zrazu sa cítime fit a plní energie. A je to pravda – v rozumných dávkach pôsobí slnko na náš organizmus ako „vitamínová bomba“. Dve hodiny slnenia pôsobia ako dva dni dovolenky. Vegetatívny nervový systém nášho tela je priamo ovplyvňovaný slnkom, čím sa zlepšuje fyzická a psychická stabilita a výkonnosť.

Slnko a dĺžka slnenia

Ako dlho sa môžeme opaľovať, aby sme sa nevystavovali riziku? Základné pravidlo pre ľudí s normálnou pleťou je takéto:

1. deň: 30 minút, 2. deň: 40 minút, 3. deň: 50 minút, 4. deň: 1 hodinu,

5. deň: 1,5 hodiny, 6. deň: 2 hodiny, 7. deň: 2,5 hodiny, 8. deň: 3 hodiny a

9. deň: 4 hodiny.

Ak však neležíme na priamo slnku, ale pohybujeme a pobehujeme, dostáva naša pokožka o 2,5-krát menej slnečných lúčov. Z toho vyplýva, že ak sa pohybujeme, môžeme byť na slnku už od prvého dňa dvakrát tak dlho, ako keby sme iba ležali – teda nie 30 minút, ale až jednu hodinu.

 

Slnko a zdravie

Často sa hovorí o škodlivosti slnečného žiarenia. Hovorme však pre zmenu aj o zdraví, ktoré nám slnko dáva. Slnečné lúče ničia baktérie a urýchľujú hojenie otvorených rán. Slnko vynikajúco a účinne pôsobí proti lupienke (psoriáze), je aj liekom proti akné a mastnej pleti. Okrem toho sa v tele vytvára dôležitý vitamín D, ktorý je potrebný na stavbu kostí a životnosť zubov. Vitamín D pôsobí aj v črevách, ktoré vstrebávajú pod jeho vplyvom zo stravy viac vápnika, čo nás chráni pred zlomeninami, rachitídou a osteoporózou (nedostatok vápnika v staršom veku). Pri slnení sa zvyšuje hladina minerálov v krvi, čo nás chráni pred svalovými kŕčmi. A napokon slnko znižuje produkciu hormónu melatonínu a lieči tak naše depresie.

 

Slnko a erotika

Najkrajšie na slnku je aj to, že s ním rastie apetít na lásku. V letných mesiacoch oveľa viac flirtujeme, je viac svadieb, ale aj nevery, než v zime. Až o 10 % viac sa splodí detí než v zimných mesiacoch. Najväčšiu zodpovednosť za to nesú hormóny, ktoré vedú naše telo do stavu rozrušenia. Vedecky by sa dalo povedať, že slnečné lúče dopadajú cez zrenicu oka na sietnicu a vyvolávajú elektrické impulzy. Tie ovplyvňujú riadiacu centrálu mozgu, ktorá núti hypofýzu k vyššej aktivite. Mobilizuje celý hormonálny systém a dostavuje sa túžba po sexe. Skrátka, čím viac slnka, tým väčšmi rastie chuť na lásku. A čo tomu nasvedčuje? Výskum ukázal, že v južných krajinách dochádza u partnerov k pohlavnému styku najmenej tri až štyrikrát týždenne a sú oveľa náchylnejší na sexuálne experimenty.

 

Slnko a naša hmotnosť

Je to úžasné. Keď svieti slnko, akoby sa nám ľahšie strácali nadbytočné kilogramy. A je to pravda, ibaže musíme tomu aj pomôcť sami. Slnečné žiarenie totiž pôsobí na štítnu žľazu, čím sa zrýchľuje naša látková výmena a rýchlejšie sa odbúravajú tukové rezervy. Samozrejme, iba v prípade, že sa nebudeme prejedať.

 

 

Autor
(ym)
Patrí do vydania