Riziká leta

Leto je ideálne obdobie na to, aby ste si užívali krásne horúce počasie. Letné aktivity však prinášajú isté riziká. Určite si prečítajte o najčastejších zdravotných problémoch, ktoré sa v lete vyskytujú.

1. Rakovina kože

Je to najčastejší typ rakoviny. Vyše milión ľudí na ňu ročne ochorie. Ak sa objaví skoro, zvyčajne sa ľahko vylieči. Je bežnejšia u ľudí, ktorí:

· majú bledú pokožku, vlasy a oči,

· majú v rodine človeka, ktorý na ňu trpel alebo trpí,

· sú starší ako 50 rokov,

· trávia veľa času na slnku.

2. Úpal

Je to vážny stav, ktorý môže ohrozovať život. Pri úpale stúpa telesná teplota, čo môže viesť k trvalému poškodeniu. Niektorými príznakmi úpalu sú:

· zmätenosť,

· krátke, rýchle dýchanie,

· rýchly tep srdca.

Ak má niekto vo vašej blízkosti tieto príznaky, okamžite zavolajte záchranku.

3. Poškodenie oka

UV lúče môžu poškodiť vaše oči. Ak ste v lete vonku, určite si dajte slnečné okuliare, ktoré filtrujú UV lúče. Mali by filtrovať 100 % UV svetla a nosiť by ste ich mali aj pri vode, ktorá odráža svetlo do vašich očí.

4. Dehydratácia

Dehydratácia sa môže stať veľmi rýchlo v letnej horúčave. Určite majte stále pri sebe vodu. Nezabúdajte na deti. Dajte im piť, aj keď o vodu nežiadajú.

5. Poštípanie hmyzom

Poštípanie či pohryzenie hmyzom je nepríjemné a svrbí. Môže byť vážne, ak hmyz prenáša infekčné choroby. Preto sa v lete vyhýbajte oblastiam, kde sa takýto hmyz nachádza, používajte repelent a oblečte si dlhé nohavice a dlhé rukávy, ak sa nachádzate v takejto oblasti.

 

Autor
(čel)
Patrí do vydania