Čaká nás leto

Je najvyšší čas myslieť na leto. Čaká nás vytúžené letné „ničnerobenie“. Ale radosť z dovolenky nám môžu pokaziť aj niektoré nepríjemnosti.

Alergie na slnko

Alergia sa prejaví väčšinou na druhý deň po intenzívnom opaľovaní. Reakcia sa prejavuje vo forme malých svrbiacich vyrážok na rukách, v oblasti dekoltu, niekedy aj na nohách.

Ako sa brániť?

Pred dovolenkou používajte prípravok s obsahom betakaroténu, prichádza do úvahy aj príprava na slnko v soláriu, ale s použitím špeciálnych krémov.

Úpal či prehriatie

Ak ste dlhší čas na slnku, riskujete úpal a prehriatie. Organizmus nemal čas sa adaptovať na prílišnú horúčavu, zlyháva vnútorná termoregulácia, máme rozmazané videnie, závraty. Hrozí dehydratácia.

Ako sa brániť?

Malé deti nikdy nevystavujte prudkému slnku. Vyhnite sa jazde autom medzi 10. až 16. hodinou. Podľa možností vždy majte niečo na hlave (šiltovku, klobúk).

Spálenie slnkom

Prudké slnko môže privodiť aj spáleniny, ktoré sa prejavia pľuzgiermi. V prvom rade užite aspirín alebo iný prípravok proti horúčke. Postihnuté miesta natrite špeciálnym krémom, ktorý by ste mali mať v lekárničke na leto. Prípadne rozprašovačom nastriekajte studenú minerálnu vodu.

Ako sa brániť?

Na slnko si zvykajte postupne a vždy použite krém s ochranným faktorom najmenej 15. Medzi 12. až 16. hodinou noste niečo na hlave a zdržiavajte sa v tieni.

Uštipnutie hmyzom

Uštipnutie osou je veľmi bolestivé, opuchne a sčervenie. Samotné uštipnutie býva väčšinou neškodné, ale môže ho sprevádzať šok a úzkosť. Miesto dezinfikujte antiseptickým prípravkom, natrite krémom proti opuchom a užite liek proti bolesti. Ak je však reakcia silnejšia, vyhľadajte lekára.

Ako sa brániť?

Ak nemáte sieť proti komárom, použite repelenty alebo elektrické odpudzovače

hmyzu. Je dobré užiť aj tabletku B-komplexu. Môžu pomôcť aj bylinky ako levanduľa či medovka lekárska.

Črevné problémy

Príznakom črevnej infekcie je prudká hnačka. Podľa toho, čo ju vyvolalo, môže trvať niekoľko dní a väčšinou ju sprevádza pocit nevoľnosti, zvýšená teplota a zimnica. Príčinou môže byť znečistená voda, neumyté ovocie, konzumácia neznámej stravy (najmä morských živočíchov). Hnačku spôsobujú niektoré nebezpečné baktérie. Pite väčšie množstvo slanej prevarenej vody, minerálku, prípadne kokakolu, ktorá obsahuje draslík, ten viaže tekutiny v tele. Ak sa stav nezlepší, vyhľadajte lekára.

Ako sa brániť?

Nekonzumujte zmrzlinu, majonézové výrobky a pre istotu ani morské dary. Jednoduchým receptom je umývanie rúk a ochránia aj ostrejšie koreniny.

Zápal močového mechúra

Toto je typické ženské ochorenie. Vyjdete z vody a v mokrých plavkách si ľahnete na slnko. Pofukuje vetrík a večer sa to začne. Časté nutkanie na močenie, pálenie a pichanie pri ňom. Zápal mechúra však nemusí byť nebezpečný.

Ako sa brániť?

Odporúča sa piť veľa tekutín, najmä urologický čaj, vyhýbať sa ostrým jedlám. Ak príznaky neustupujú, treba navštíviť lekára.

 

Autor
(ym)
Patrí do vydania