Nebezpečné fajčenie

Každým dňom nefajčenia investujete do svojho budúceho zdravia. Nikdy nie je neskoro s fajčením skoncovať. Hneď ako prestanete, znížite pravdepodobnosť, že ochoriete na niektorú chorobu z fajčenia, ako je chronický zápal priedušiek či srdcový infarkt. Po piatich rokoch nefajčenia sa riziko predčasného úmrtia na tieto choroby zmenší takmer o polovicu a po 15 rokoch je riziko bývalých fajčiarov a nefajčiarov rovnaké. Takmer štyria z piatich fajčiarov hovoria, že by chceli prestať fajčiť, ale iba jedna štvrtina z nich sa o to naozaj pokúsi. Motivácia je kľúčom k úspešnému skoncovaniu s fajčením.

Život v strese, nedostatočná výživa, vysoká konzumácia nasýtených tukov, soli a alkoholu – to všetko zvyšuje pre fajčiarov riziko ochorenia na niektorú závažnejšiu chorobu. Dokázalo sa, že fajčiari potrebujú viac vitamínu C. Podľa jednej teórie používa telo vitamín C v boji proti voľným radikálom z dymu a na obranu pred tvorbou nitrozamínov – rakovinotvorných činiteľov – vznikajúcich z dusíkatých zložiek potravy. Pri testoch sa zistilo, že v krvi fajčiarov je až o 30 percent menej vitamínu C ako v krvi nefajčiarov. Vzhľadom na to, že fajčiari spotrebúvajú vitamín C rýchlejšie, mali by jesť veľa čerstvého ovocia a zeleniny, aby si zabezpečili dostatočný prísun tejto dôležitej látky. Odporúčaná denná dávka vitamínu C pre fajčiarov je asi o 40 až 80 mg vyššia ako základných 50 až 70 mg odporúčaných nefajčiarom.

 

Závislosť

Ak pociťujete už niekoľko minút potom, čo ste zahasili cigaretu nepokoj a neprekonateľnú túžbu zapáliť si ďalšiu, znamená to, že ste závislí od nikotínu. Keď budete chcieť prestať, zrejme sa vyskytnú abstinenčné príznaky, ako bolesti hlavy, úzkosť a podráždenosť. Tieto ťažkosti vám pomôže prekonať napríklad žuvačka s obsahom nikotínu, ktorá niekedy takisto môže byť návyková, ale zďaleka nie taká škodlivá ako vdychovanie oxidu uhoľnatého, dechtu a iných jedovatých látok z cigariet.

 

Prečo fajčíte?

Najskôr dôkladne porozmýšľajte, prečo fajčíte, pomôže vám to prestať. Zhodnotením svojich fajčiarskych zvykov môžete zistiť, do ktorého typu fajčiarov patríte. Potom budete mať väčšiu šancu úspešne skoncovať so svojím návykom.

 

Prestať a nepriberať

Niektorí ľudia naozaj priberú zopár kilogramov, keď prestanú fajčiť, čiastočne preto, že majú väčšiu chuť do jedla a pre zmenu telesného metabolizmu. Nadmerná telesná hmotnosť je však pre vaše zdravie menej škodlivá ako fajčenie. Hmotnosť si môžete udržať pod kontrolou, ak budete medzi jedlami jesť iba zdravé maškrty, ako pukance a ovocie. Pri rozumnom stravovaní nemusíte pribrať viac ako 2,5 kg.

 

Aký ste fajčiar?

Návykové fajčenie – Ak chcete prekonať návyk, musíte zmeniť svoj denný režim a vyhýbať sa situáciám, ktoré by vás nútili fajčiť. Ak ste boli zvyknutí zapáliť si cigaretu hneď po jedle, vstaňte od stola a vypite pohár vody.

Fajčenie ako relaxácia – Ak fajčením uvoľňujete napätie, vyskúšajte iné spôsoby, ako zvládnuť životné stresy, napríklad niektorú formu telesnej aktivity, prípadne relaxačné cvičenie.

Spoločenský fajčiar – Možno sa budete musieť na čas, kým si nevypestujete dostatočnú odolnosť proti pokušeniu, vyhýbať svojim priateľom, ktorí fajčia. Precvičujte si pred zrkadlom vetu: „Ďakujem, nefajčím.“ Mali by ste sa vyhýbať aj miestam, kde zvyčajne fajčíte.

Fajčenie z nudy – Ak fajčením zaháňate nudu a nemáte inak čo robiť, začnite sa venovať nejakej záľube alebo športu. Cvičením sa zbavíte aj nadbytočných kilogramov, ktoré ste pribrali po tom, ako ste prestali s fajčením.

 

Ako prestať

– Predovšetkým musíte sami chcieť. Urobte si zoznam dôvodov, prečo chcete prestať, a vyberte si na to pokojný deň bez stresov. Môžete prestať aj v čase choroby.

– Prestať musíte naraz. Odolajte pokušeniu ešte raz si potiahnuť.

– Poproste svojich blízkych o pomoc. Možno sa k vám pridá niekto z priateľov.

– Zahoďte cigarety a zapaľovače, vyhýbajte sa miestam, ktoré vás zvádzajú k fajčeniu.

– Obmedzte čokoládu, tmavé mäso, čaj, kávu a alkohol. Namiesto toho jedzte zdravé jedlá a pite vodu.

– Začnite cvičiť alebo sa venujte nejakej záľube.

– Kúpte si niečo za peniaze, ktoré by ste inak minuli za cigarety.

– Vyskúšajte hypnózu alebo akupunktúru.

 

Vhodná strava pre tých, čo chcú prestať fajčiť

Keď prestávate fajčiť, môže sa túžba po nikotíne znížiť, ak poklesne miera vylučovania nikotínu obličkami. To možno dosiahnuť pri zásaditej reakcii moču. Musíte preto v strave zvýšiť množstvo zásadotvorných potravín a znížiť množstvo kyselinotvorných potravín. Na niekoľko dní obmedzte v strave všetky zdroje bielkovín (mäso, ryby, vajcia a väčšinu obilnín). V obmedzenej miere môžete ponechať bielkoviny z mlieka a mliečnych produktov, pretože majú vysoký obsah vápnika, a ten má zásadotvorný účinok. Zároveň zvýšte prísun potravín bohatých na draslík a horčík, ktoré sú alkalické (najmä zelenina a ovocie).

 

Patrí do vydania