O fajčení netreba rozprávať, treba konať

Je všeobecne známou skutočnosťou, že fajčenie je choroba z kategórie závislostí, do ktorej takisto patria alkoholizmus, narkománia, hry na hazardných automatoch a ďalšie. Fajčenie je však pôvodcom početných ochorení, ktoré vedú k predčasným úmrtiam. Toto všetko si väčšina fajčiarov dobre uvedomuje, ale len niektorým sa podarí úspešne s fajčiarskou závislosťou skoncovať.

Najdôležitejšou podmienkou zbavenia sa nikotinizmu je pevná vôľa doviesť svoju liečbu do konca a od začiatku sa vyhýbať klamstvu. Na základe výskumov sa najvyššia úspešnosť v odvykaní od fajčenia dosahuje práve pri kombinovaní liečby na odvykanie od fajčenia s poradenstvom odborníka – lekára. Aj na Slovensku už funguje niekoľko centier na odvykanie od tejto závislosti. Pôsobia v nich kvalifikovaní lekárski odborníci, mnohí z nich sú bývalí fajčiari. To znamená, že sa vedia plne vcítiť do psychiky svojich pacientov.

 

Zásada úprimnosti

Vždy je prvou otázkou, ktorú musí fajčiar zodpovedať bez ohľadu na to, či využije možnosť návštevy odborníka, alebo nie, koľko denne fajčí. A to je prvý skúšobný kameň liečby. Väčšina fajčiarov si uvedomuje škodlivosť svojho počínania a pri odpovedi na túto otázku, od ktorej veľmi závisí výber liečby, neodpovedá pravdivo. Zásadne uvádzajú nižšie počty vyfajčených cigariet, než sú skutočné. Tak sa stane, že ich terapia je podhodnotená a už menej účinná. Ďalším faktorom vedúcim k neúspechu je nedostatok pevnej vôle. Fajčiar sa po niekoľkých dňoch či týždňoch ocitne v príjemnej spoločnosti, podobne ako alkoholik si myslí, že príležitostné skĺznutie k starej závislosti je nevinné. Preto si pokojne zapáli cigaretu, ale tým sa ocitá v pôvodnom fajčiarskom kolobehu. Teda kto sa chce akejkoľvek závislosti navždy zbaviť, musí v nej trvale abstinovať! Len to je zaručená cesta chrániť svoje zdravie aj zdravie svojho okolia pred následkami fajčenia! Väčšina fajčiarov sa počas liečby musí popasovať s rôzne dlhým a rozlične intenzívnym prechodným obdobím abstinenčných príznakov. To však najneskôr po niekoľkých týždňoch vymizne.

 

Dôležité faktory

Významnú úlohu pri odvykaní od fajčenia hrá podpora okolia. Začína sa predovšetkým v rodine, na pracovisku a v spoločnosti. Ide o to, aby pacient, lebo fajčiar ním je, netrpel v súkromí zvýšenými stresmi, aby si jeho okolie uvedomovalo, že samotná liečba kladie na jeho psychiku zvýšené nároky. Takzvaný syndróm vynechania nikotínu sa prejavuje podráždenosťou, úzkostnými stavmi, nepokojom, problémami s koncentráciou či zvýšeným apetítom. Ide o prvé znaky „očisty“ organizmu a vtedy pomáha okolie s odborníkom. Veľmi dôležitý je výber liečby. Pri ňom sa treba spoliehať na pomoc lekára, ktorý vie nájsť ten najvhodnejší spôsob liečenia spomedzi viacerých rozšírených.

 

Prostriedky

Na začiatku boja proti fajčeniu v druhej polovici 50. rokov uplynulého storočia Švédsko dalo svetu žuvačky Nicorette. V súčasnosti možno siahnuť po klasických žuvačkách alebo ich modifikácii s obsahom mäty. Ak ich pacienti užívajú v súlade s odporučeným dávkovaním, pomáhajú takisto kontrolovať váhový prírastok po zanechaní fajčenia, ktorý zvyčajne odrádza fajčiarov od abstinencie. Žuvačky kazia chuť cigarety. Ďalším účinným prostriedkom pri odvykaní od fajčenia sú nikotínové náplasti. U nás sa distribuujú dva druhy, pričom každý z nich dostať v troch rozličných kategóriách obsahu účinnej látky. Aplikujú sa cez deň až na 16 hodín, počas ktorých cez kožu z náplasti vniká do tela nikotín, čo spôsobuje zníženie chuti na cigaretu aj zníženie abstinenčných príznakov. Vo svete sú obvyklé aj nosné spreje a tabletky s obsahom nikotínu. Uvedené spôsoby odvykania však nemožno vzájomne spájať a kombinovať! Na odvykanie od fajčenia existuje liek, ktorého účinná látka vie zbaviť nikotínového návyku. Ide o liečbu tabletami, ktoré treba užívať minimálne 12 týždňov pod dohľadom lekára. Momentálne je to najúčinnejšia zbraň v boji s nikotínovou závislosťou a vo svete už po nej siahlo vyše 5 miliónov ľudí. Vo väčšine prípadov je trojmesačná liečba korunovaná úspechom. Liek bráni nikotínu naviazať sa na nikotínové receptory v mozgu, čo vedie k postupnému odstraňovaniu závislosti znižovaním túžby po cigarete a k redukcii výskytu abstinenčných príznakov. V roku 2007 získal tento liek cenu za najlepší liek roka. Prestať fajčiť pomocou biorezonacie je jednoduché, bezbolestné, vysoko účinné, bez vedľajších účinkov a abstinenčných príznakov. Odvykanie od fajčenia pomocou magnetickej biorezonacie je vhodné takmer pre každého a je nenáročné na čas. Terapeutický účinok antinikotínovej terapie spočíva v odstránení chuti na cigaretu pomocou nízkofrekvenčného biorezonančného vlnenia, tzv. magnetickej rezonancie, alebo skrátene biorezonancie. Štatistiky dokazujú až 80 % úspešnosť. Už pred niekoľkými desiatkami rokov lekári začali používať alternatívnu medicínu na liečbu nikotínovej závislosti. Ide o akupunktúru a hypnózu, no tieto metódy sa preukázali ako málo účinné a preto sa postupne od ich aplikácie ustúpilo. V súčasnosti sa používajú veľmi zriedkavo.

 

Autor
ši
Patrí do vydania