Keď prostata príliš objíma močovú rúru

Točí sa váš svet čoraz väčšmi okolo močenia a ťažkostí s ním? Prostata, ktorá rokmi rastie, čoraz pevnejšie objíma močovú rúru. Tá ňou totiž prechádza. Ak ju zviera príliš, začínajú sa problémy.

Najčastejším ochorením prostaty je tzv. benígna prostatická hyperplázia. Znamená jej nezhubné zväčšenie. Vzniká vekom a kým u mužov vo veku okolo 40 rokov sa vyskytuje zriedka, trpí ňou viac ako 50 % šesťdesiatnikov a vo veku medzi 70 až 80 rokov postihuje až 80 % mužov. Samozrejme, nie každý muž, ktorý má zväčšenú prostatu, musí mať s ňou aj problémy. Niektorí muži majú výrazne veľkú prostatu a ťažkosti v zásade nepociťujú. Iným s oveľa menším objemom prostaty vie poriadne strpčiť život – každodenný aj ten partnerský. Príznaky ochorenia dolných močových ciest, ako časté močenie a náhle nutkanie naň, oneskorené močenie, časté močenie počas noci (viac ako dvakrát), pocit neúplného vyprázdnenia močového mechúra, nutnosť tlačiť, aby sa močenie spustilo, unikanie moču a podobne, majú nezriedka vplyv aj na sexuálne funkcie v zmysle väčších či menších problémov s erekciou. Pri diagnóze ochorenia prostaty lekár vychádza z anamnézy, čiže z rozhovoru s pacientom, z príznakov, ktoré pacient uvádza. Dôležité je vylúčiť prípadný karcinóm prostaty, ktorý sa svojimi symptómami veľmi podobá na benígnu hyperpláziu. Odborníkovi na prostatu, ktorým je urológ, pomôžu pri rozhodovaní aj výsledky fyzikálneho vyšetrenia prostaty, krvných testov (najmä zistenie hladiny PSA – prostatického špecifického antigénu). Vzhľadom na umiestnenie prostaty v tele ju lekár môže jednoducho nahmatať prstom cez konečník, pôsobí to možno odstrašujúco, ale je to bezbolestné, jednoduché, rýchle a lacné vyšetrenie. Umožňuje zhodnotiť veľkosť, povrch, konzistenciu a celkový stav prostaty. Niekedy je potrebné urobiť urodynamický test (meria sa množstvo a tlak moču v močovom mechúri, hodnotí sa prúd moču) či uroflowmetriu (zaznamenáva sa prietok, rýchlosť a sila prúdu moču). K dispozícii je aj ultrazvuk a v prípade podozrenia na zhubný nádor sa musí urobiť biopsia, odoberú sa vzorky prostaty a pošlú na histologické vyšetrenie. Liečba môže byť konzervatívna alebo chirurgická (najčastejšie sú to tzv. minimálne invazívne zákroky bez potreby celkovej anestézie). V zásade jestvujú dve skupiny liekov – prvá pôsobí proti obťažujúcim príznakom nezhubného zväčšenia prostaty, zlepšuje prúdenie moču a znižuje riziko poškodenia močového mechúra. Druhá skupina dokáže zmenšiť objem prostaty. Jestvuje aj kombinácia týchto liečiv. Samostatnou kategóriou sú výživové doplnky určené na prostatu. Možno ich užívať v každom štádiu zväčšovania prostaty – ako prevenciu ťažkostí aj doplnok liečby. Ich výhoda spočíva v tom, že nemajú nežiaduce účinky.

 

Prostenal® PERFECT COMPLEX obsahuje:

Saw palmetto: Potláča tvorbu dihydrotestosterónu, ktorý má vplyv na zväčšovanie prostaty, a tak priaznivo pôsobí pri funkčných ťažkostiach spojených s jej nezhubným zväčšením.

Pŕhľava dvojdomá: Má protizápalové účinky a priaznivo pôsobí pri vylučovaní odpadových látok.

Lykopén: Karotenoid, ktorý pomáha znižovať negatívny vplyv voľných radikálov, znižuje tak riziko vzniku rakoviny. Najvyššiu koncentráciu dosahuje lykopén najmä v mužských pohlavných orgánoch a v prostate.

 

www.prostenal.sk

 

Patrí do vydania