Na vlnách jazera Como

Como je tretie najväčšie jazero v Taliansku. Má nielen úctyhodnú hĺbku viac ako štyristo metrov, ale aj dĺžku – 46 kilometrov. Jazero tesne objímajú vysoké hory a na ich úpätiach sú učupené husto zastavané mestečká a dedinky.

Náš výlet okolo jazera Como začíname v hoteli Castello di Carimate v Carimate, v zámku z roku 1345, prestavanom na hotel. Na dvoch poschodiach sú luxusne vybavené izby v historickej časti za prijateľnú cenu 125 eur za izbu s raňajkami. V prístavbe sú nové super luxusné izby a menší wellness. Príjemná hotelová reštaurácia ponúka kvalitné jedlá za dobrú cenu. Pri hoteli si možno zahrať na golfovom ihrisku Carimate obkolesenom vysokou zeleňou. Z Carimate pokračujeme do mestečka Como, kde sa ubytujeme priamo na brehu jazera v hoteli Palace. Como je aj hlavným mestom hodvábu v Taliansku. Pokračujeme do mestečka Cernobbio do hotela Grand hotel Villa d’Este. Letnú rezidenciu kardinála Gallia prestavali na luxusný hotel v roku 1873, ktorý Forbes v roku 2009 vyhodnotil ako najlepší na svete. Ak by ste chceli zažiť hotel Villa d’Este, musíte počítať s rozpočtom až 6000 eur za jednu noc v jednej z najluxusnejších izieb. Zaujala nás aj bohatá kvetinová výsadba, ktorá sa mení dokonca štyrikrát do roka podľa ročných období. Po brehu jazera pokračujeme cez Laglio, známe tým, že jednu z rozľahlejších usadlostí – vilu aj s priľahlým dôsledne udržiavaným parkom a ďalším domom – vlastní George Clooney. Z Menaggio stúpame po úzkej ceste krkolomnými serpentínami do golfového klubu Menaggio, ktorý patrí k najstarším v Taliansku (1907). Z hladiny jazera Como nás rovnako upútal luxusný grandhotel Tremezzo v rovnomennom mestečku, jeden z najstarších (oslávil storočnicu), ale aj z najluxusnejších hotelov pri jazere Como. Má ideálnu polohu na podnikanie rôznych výletov okolo jazera. Za hodinku sa do hotela dostanete z letiska v Miláne. Častými hosťami tu sú mladomanželia na svadobnej ceste.

Úžasné zážitky a relax

Jedinečný zážitok z jazera Como poskytne aj plavba rýchlou loďou. Vyplávali sme z mestečka Como a cieľom našej cesty bola Varenna. Počas plavby sme obdivovali vily slávnych majiteľov – rodiny Versaceovcov a Richarda Bransona. Zaujala nás aj vila Carlotta, okolo ktorej sa rozprestiera údajne najstaršia botanická záhrada na svete. Plavbu sme skončili v malebnom mestečku Varenna. Odskočíme si aj za hazardom do švajčiarskeho Lugana do kasína Casino of Campione. Je to vlastne talianske mesto vo Švajčiarsku. Zaujala nás aj skutočnosť, že kasíno sa rozhodla vybudovať obec. Patrí k tým najmodernejším kasínam a v súčasnosti je aj najväčším kasínom v Európe. Na konci cesty si chceme kúpiť zopár suvenírov, taliansky tradičný syr, a preto spojíme príjemné s užitočným a navštívime malebné mestečko Lecco na jazere Como. Podvečer sú uličky historického centra plné nielen turistov, ale aj miestnych obyvateľov, ktorí prichádzajú na prvý večerný drink a na večeru. Na jazere Como sa od sladkého ničnerobenia možno venovať všetkým vodným športom, dokonca si možno zalietaťna závesnom krídle z vysokých okolitých kopcov. Väčšina hotelov pri jazere poskytuje aj kúpanie v moderných hotelových bazénoch. Na cestách okolo jazera sme stretávali rekreačných bežcov a cyklistov. Pre úplnosť informácií o aktivitách vo voľnom čase treba spomenúť aj nádherné golfové ihriská pri jazere Como. Niektoré sa nachádzajú vysoko v kopcoch, iné sú neďaleko jazera dôsledne ukryté vo vysokej zeleni. Golf sa podľa informácií z prvej ruky – talianskej ministerky pre turizmus – dostal medzi najdôležitejšie programy rozvoja turizmu v Taliansku. Ak sa rozhodnete pre pobyt pri jazere Como, treba počítať s dlhším transferom z letiska v Miláne, často tu dochádza k dopravným zápcham. Jazda autom okolo jazera je mimoriadne náročná, cesta je často veľmi úzka a kľukatá. Miestni znalci dokonca pre rýchlejšiu prepravu odporúčajú jazdu člnom po jazere. Ak by ste sa rozhodli hrať golf v regióne jazera Como, potom odporúčame zahrať si na ihrisku Villa d’Este a v golfovom klube Menaggio&Cadenabbia, ktoré oslavovalo v roku 2007 sté výročie. Obe ihriská sú zakomponované v krajine s veľkými výškovými rozdielmi. Tým, ktorí majú radi skôr parkové ihriská, možno odporučiť ihriská Monticello a La Pinetina. Taliansko a región Como je dobrým tipom na dovolenkový pobyt, ako všade v Taliansku sa tu snúbi prekrásna príroda s historickými pamiatkami, vhodne doplnená výbornou talianskou kuchyňou a veľkým výberom aktivít na voľný čas.

 

Pre pozorných čitateľov otázka na záver článku:

Aké okrúhle výročie oslavuje grandhotel Tremezzo v tomto roku a aké výročie oslávil golfový klub Menaggio&Cadenabbia v roku 2007?

Správne odpovede posielajte na adresu sales@grandhoteltremezzo.com do 4 týždňov od vydania tohto čísla. Na výhercu čaká 3-denný pobyt pre dve osoby v grandhoteli Tremezzo s raňajkami v termíne od 1. apríla do 31. mája 2011 podľa vlastného výberu, ktorý si treba rezervovať na info@grandhoteltremezzo.com alebo zavolať +39 0344 42491 s poznámkou B&W. Na výhercu čakajú aj 2 x 2 hry na golfovom ihrisku Menaggio&Cadenabbia.

 

Patrí do vydania