Aj víno môže byť liek

Víno predstavuje kultúrny fenomén, ktorý prakticky v celej histórii ľudského pokolenia nemá obdoby. Možno znesie porovnanie s chlebom, soľou, olejom, ale iba v nutričnom význame. Ten však víno podstatne prevyšuje. Je totiž aj liekom.

Mýty spojené s vínom

Každá zo starovekých kultúr mala svoje vlastné mýty spojené s vínom. Napríklad z Perzie pochádza povesť vysvetľujúca, ako bolo víno ,,stvorené“, a prinášajúca aj jeden z prvých medicínskych zázrakov liečivého účinku. Slávny perzský kráľ Džamšíd si obľúbil čerstvo vytlačenú šťavu z hrozna. A aby mu vydržala po celý rok, nechal si ňou naplniť sudy. Šťava však vykvasila a stratila svoju sladkú chuť. Kráľ si myslel, že nápoj bol otrávený, a označil ho za jed! Jedna z jeho ,,milostníc“, ak máme veriť starovekému kronikárovi, trpela neznesiteľnými bolesťami hlavy, a tak sa rozhodla skoncovať so životom. A napila sa poriadne z džbánku s ,,jedom“. Čo nasledovalo, si vieme predstaviť. Víno zahnalo bolesť, začala tancovať, spievať. Keď sa ráno prebudila, chcela ďalšiu dávku ,,jedu“. To už o zázračnom moku vedel aj kráľ a ochutnal tiež. Víno si tak obľúbil, že ho nazval kráľovským liekom. Odvtedy bolo víno dostupné iba privilegovaným osobám. Najstaršie indické písomné záznamy, védy, obsahujúce lekárske texty – ajurvédy, takisto uvádzajú široké využitie vína ako lieku. Víno bolo velebené ako skvelý prostriedok proti nespavosti, smútku a únave. Dodávalo telu schopnosť dobrého trávenia a pocit radosti a šťastia. Staroindickí chirurgovia podávali víno ako anestetikum a dodnes je súčasťou ajurvédských liečebných postupov. Slávny Hippokrates zdôrazňoval, že biele silné víno dobre čistí, a sformuloval aj jedno z prvých odporúčaní na liečenie vínom: ,,Nepi už viac vodu, ale víno skromne užívaj, pre svoj žalúdok a časté choroby tvoje...“ A dodáva: „Víno jest vec podivuhodne vyhovujúca človeku, zdravému i chorému. Nech sa však podáva v správnej miere podľa telesnej stavby jednotlivca.“

Elixír života

A tak príbeh vína a jeho liečivých vlastností pokračuje zo šera pradávnych hrobiek až do dnešných dní. Sme svedkami neuveriteľného nárastu vedeckých dokladov o prospešnosti striedmej konzumácie vína na zdravotný stav človeka. Vedci už dávno potvrdili, že pitie červeného vína zrejme predlžuje život. Laboratórne pokusy zverejnené v časopise Nature ukazujú, že polyfenoly pôsobia aj na ľudské bunky. Sú to látky produkované mnohými rastlinnými druhmi a asi najznámejší z nich je resveratrol, ktorý sa nachádza v červenom víne. Podľa štúdie dánskych vedcov príležitostné pitie vína môže znížiť riziko Alzheimerovej choroby a demencie. Látky nachádzajúce sa vo víne pôsobia preventívne proti mŕtvici a srdcovému infarktu. Austrálski vedci zas vyvrátili doterajšie tvrdenia všetkých dietológov a vypracovali novú poučku pre všetkých, ktorí začali súboj s nadbytočnými kilami. Podľa výsledkov ich bádania konzumácia vína pomáha pri úbytku váhy. Štyri deci vína denne priaznivo vplývajú na hladinu cholesterolu. Víno má málo kalórií a okamžite spaľuje tuk. V krajinách, kde je víno významnou súčasťou národnej kultúry, ako je Taliansko a Francúzsko, bolo víno už dávno povýšené na moderný liek. Ako ukazujú mnohé skúsenosti, liečba vínom predstavuje ďalšiu cestu k prírodnej medicíne. Rozborom vína bolo preukázaných až 250 chemických látok. V jednom litri vína si môžeme vychutnať 800 až 900 gramov vody, 20 – 30 gramov glukózy a fruktózy, 5 – 20 gramov glycerínu, 6 – 12 gramov rôznych organických kyselín, niekoľko gramov draslíka, horčíka, vápnika železa a, samozrejme, 60 –100 gramov etylalkoholu. Ak použijeme Hippokratovu predstavu o štyroch základných elementoch, tak aj víno obsahuje vodu, vzduch, zem a oheň.

Univerzálny všeliek?

Víno obsahuje antioxidanty, ktoré ničia voľné radikály. Už sme spomenuli, že flavonoidy nás chránia pred starnutím buniek, aterosklerózou, rakovinou, oslabením imunity, ale aj Parkinsonovou či Alzheimerovou chorobou. Medzi ďalšie významné antioxidanty patrí resveratrol. Je obsiahnutý v hroznových šupkách, pôsobí protizápalovo a dokonca brzdí rast rakovinových buniek. Je až dvadsaťkrát silnejší ako vitamín C, päťkrát silnejší ako betakarotén a päťdesiatkrát silnejší ako vitamín E. Obsahuje ho najmä burgundské červené. Užitočnými sú aj polyfenoly. Ak si telo vytvorí ich zásobu, fungujú ako elixír večnej mladosti. Dokážu zabojovať aj proti niektorým parazitom. Polyfenolové zlúčeniny účinkujú efektívne proti usadzovaniu cholesterolu na vnútorných stenách ciev. Vyznačujú sa až päťdesiatkrát silnejším antiradikálovým pôsobením v porovnaní s vitamínom E. Najviac polyfenolov nájdete v stolových červených vínach. Víno zvyšuje hladinu dobrého HDL cholesterolu a znižuje hladinu fibrinogénu, ktorý sa zúčastňuje na zrážaní krvi. Triesloviny červených vín zas slúžia na povzbudenie tráviacich procesov a na upravenie stolice. Gastrín, ktorého uvoľňovanie víno spúšťa, spôsobuje zvýšenú produkciu žalúdočnej kyseliny a pomáha tak k lepšiemu tráveniu. Trpké červené víno sa odporúča na zápal hrubého čreva. Tanín, ktorý je v ňom obsiahnutý, vo zvýšenej miere stimuluje črevnú svalovinu, podporuje hojenie zjazveného povrchu sliznice v črevách, čím posilňuje imunitu. Víno obsahuje aj vitamíny, predovšetkým tiamín B1, riboflavín B2, kyselinu pantotétonovú B5, pyridoxín B6, kobalamín B12, biotín H, niacín a malé množstvo vitamínu C. Víno má antibakteriálne a antivírusové účinky. Vďaka obsahu trieslovín podporuje funkciu imunitného systému, látky obsiahnuté vo víne detoxikujú baktérie. Víno zvyšuje intelektuálnu výkonnosť, rozvíja fantáziu a kreativitu, zvyšuje prítok krvi a prísun kyslíka do mozgu. Dlhodobý výskum potvrdil, že pravidelná konzumácia vína znížila u sledovaných jedincov riziko vývoja dedičnej cukrovky takmer o 60 %. Víno znižuje aj riziko slabnutia očnej sietnice, urýchľuje hojenie rán, znižuje riziko tvorby kŕčových žíl. Víno rozpúšťa zubný kameň a pohárik červeného, trochu ohriateho vína je výborným prostriedkom proti nespavosti. Či je víno liečivé, alebo nie, musí však každý vyskúšať sám. Nezabúdajme si nad pohárikom vína vždy spomenúť, že pijeme liek. A podľa toho ho užívať: Rozumne, v malých množstvách a s láskou. Najdôležitejšia je striedma konzumácia. Odporúča sa vypiť 2 – 4 decilitre vína denne, celkovo týždenne do jedného litra. Najvhodnejšie je užívať víno v podvečerných hodinách. Skoré ranné a predpoludňajšie hodiny sú na liečbu vínom z hľadiska biorytmov nášho organizmu nevhodné. Prílišné množstvo vína alebo zlá kvalita nápoja môže uškodiť. Liečba vínom nie je vhodná pre osoby trpiace ochorením pečene, podžalúdkovej žľazy, ľadvín, pre tehotné a dojčiace ženy, epileptikov a, samozrejme, alkoholikov.

 

Autor
Eleonóra Bujačková
Patrí do vydania