Čo sa skrýva za šálkou čaju

Strácate prehľad medzi toľkými druhmi bylinkových a ovocných čajov? Pomôžeme vám vybrať si medzi nimi tie pravé. Základ bylinkových čajov tvorí jeden druh rastliny (napríklad mäta pieporná alebo harmanček), ktorá sa na zvýraznenie chuti kombinuje s ďalšími prísadami, ako je sladké drievko.

Ovocné čaje majú základ v príjemne kyslom červenom ibišteku, ktorý sa mieša aj s listami čiernych ríbezlí. Napriek tomu, že tieto čaje sa nepovažujú za liečivé, niektoré z nich nášmu zdraviu prospievajú. Mäta pieporná zvyšuje chuť do jedla a zlepšuje trávenie. Škorica zasa znižuje nadúvanie, ďumbier pôsobí proti nevoľnosti. Listy čiernych ríbezlí sú známe svojimi prečisťujúcimi účinkami. A prečo by sme mali piť zelený čaj? Pretože podľa výskumov čínskej univerzity v Kunmingu má vynikajúci vplyv na znižovanie hladiny cholesterolu v krvi.

 

Každodenným pitím čaju sa vyhnete doktorovi

Čaj je prírodný osviežujúci nápoj a vzhľadom na to, že nemá žiadne kalórie, je to ideálny nápoj, po ktorom sa budete cítiť dobre a vyzerať lepšie. Oproti mlieku ho preferuje 98 % populácie. Štyri šálky čaju denne vám dodajú významnú dávku nasledujúcich živín: približne

17 % odporučeného príjmu vápnika,

5 % zinku,

22 % vitamínu B2,

5 % kyseliny listovej (vitamín B9)

a vitamíny B1 a B6.

Šálka čaju je takisto výborným zdrojom magnézia, ktorý je potrebný pre celkový fyzický vývoj, a draslík, ktorý napomáha udržiavať vo vašom tele rovnováhu tekutín.

 

Vedci dokázali, že čaj je to pravé

Posledné výskumy moderného spôsobu života často ukazujú, ako nám znečistený vzduch v mestách či pridlhý pobyt na slnku ubližujú. Naše telo je zvnútra neustále atakované nestabilnými substanciami nazývanými voľné radikály, ktoré môžu poškodiť inak zdravé bunky. Poškodenie voľnými radikálmi sa preukázalo pri srdcových chorobách, mŕtvici, rakovine, ako aj pri starnutí. Predpokladá sa, že jednou z ciest boja proti voľným radikálom je pravidelná konzumácia jedál a nápojov obsahujúcich látky nazývané antioxidanty. Takisto ako konzumáciou ovocia a zeleniny, tak i pitím čaju si môžete zvýšiť obsah antioxidantov vo vašom tele. Je to preto, že čaj je všeobecne známy zdroj skupiny antioxidantov nazývaných flavonoidy. Napríklad v troch šálkach čaju je osemkrát viac „antioxidačnej energie“ než v jednom jablku a za každú minútu varenia pohára čaju získate 140 mg flavonoidov bojujúcich proti voľným radikálom. Kto by mohol predpokladať, že niečo také chutné môže byť pre vás také dobré.

 

Čaj ako prevencia chorôb

Dlhý stresujúci deň v práci, nedostatok cvičenia, časté jedenie rýchlych jedál z vysokým obsahom tuku a cukru a s nízkym obsahom vlákniny si môže vyžiadať svoju daň. Vychutnajte si preto naplno prestávku na čaj, čo vám nielen pomôže zahnať každodenný zhon a stres, ale urobíte tým niečo aj pre svoje srdce. Ďalšie štúdie boli zamerané na to, ako môže byť čaj nápomocný vášmu srdcu. Výsledky doterajších pokusov ukazujú, že flavonoidy môžu zabrániť oxidácii takzvaného zlého cholesterolu v krvi (ktorý spôsobuje vytváranie usadenín na stenách tepien), chránia krvné cesty pred zápalmi a zabraňujú tvorbe krvných zrazenín.

 

Autor
(ym)
Patrí do vydania