Presvedčte sa, či nafúkate

Rok 2010 vyhlásilo Fórum medzinárodných respiračných spoločností za SVETOVÝ ROK PĽÚC s cieľom upozorniť na zvyšujúci sa počet ochorení a úmrtí na pľúcne choroby, ako aj na potrebu ich prevencie. Jednou z aktivít celosvetovej kampane je aj SVETOVÝ DEŇ SPIROMETRIE. Vyšetrenie spirometrom je dôležité pri odhaľovaní viacerých závažných ochorení, medzi inými aj chronickej obštrukčnej choroby pľúc (CHOCHP) alebo astmy. Slovensko sa k tejto aktivite pripojilo dňom otvorených dverí v 140 pneumologických ambulanciách po celom Slovensku, kde si mohli všetci záujemcovia bezplatne vyskúšať spirometrické vyšetrenie pľúcnych funkcií.

.

Prečo sú preventívne vyšetrenia pľúc dôležité

S pľúcnymi ochoreniami zápasí ľudstvo od nepamäti. Na Slovensku ročne umiera na pľúcne ochorenia približne 3 500 ľudí, čo je viac ako európsky priemer. Bežní ľudia majú väčšinou informácie o astme alebo rakovine pľúc, čo sa však skrýva pod názvom „chronická obštrukčná choroba pľúc“ s tajomnou skratkou CHOCHP, vie len málokto. Pritom ide o najčastejšie chronické pľúcne ochorenie, ktoré predstavuje nielen závažný zdravotný, ale aj ekonomický a spoločenský problém ľudskej populácie. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie trpí CHOCHP na celom svete asi 600 miliónov ľudí a približne 3 milióny ich každoročne na túto chorobu zomiera. Dnes je celosvetovo toto ochorenie na piatom mieste v poradí príčin smrti a je predpoklad, že v roku 2020 sa dostane až na tretie miesto. „Na Slovensku sa počet chorých odhaduje na 350-tisíc, ale lieči sa iba malý počet pacientov z tohto počtu, pretože toto ochorenie je stále poddiagnostikované,“ hovorí prof. MUDr. Eva Rozborilová, CSC., hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre pneumológiu a ftizeológiu. „Najväčší počet osôb, ktoré sa na túto chorobu liečia, je dlhodobo v Prešovskom a Košickom kraji, naopak najmenej v Bratislavskom a Trnavskom kraji, “ dopĺňa prof. MUDr. Rozborilová.

 

O spirometrii

Spirometria sa používa na diagnostiku niektorých pľúcnych ochorení, najmä na odhalenie a zhodnotenie závažnosti ochorenia u pacientov s CHOCHP. Pri spirometrii sa sleduje niekoľko parametrov. Medzi nimi parameter FEV1 (množstvo vzduchu, ktoré vyšetrovaný vydýchne pri úsilnom výdychu za 1 sekundu – po maximálnom nádychu) a parameter FVC (množstvo vzduchu, ktoré vyšetrovaný vydýchne maximálnym úsilím po hlbokom nádychu). Závažnosť porušenia funkcie pľúc sa stanovuje porovnaním výsledkov pri jednotlivých pacientoch s tzv. referenčnými hodnotami, ktoré by vyšetrovaný mal mať vzhľadom na svoj vek, výšku, váhu a pohlavie.

 

O chronickej obštrukčnej chorobe pľúc (CHOCHP)

Chronická obštrukčná choroba pľúc je zápalové ochorenie charakterizované obmedzením prietoku vzduchu v dýchacích cestách, ktoré je spôsobené ich zúžením. Ide o chronické a pomaly sa zhoršujúce ochorenie, ktoré postupne znemožňuje postihnutému dýchať a môže viesť až k úmrtiu. Spirometrické vyšetrenie dokáže túto chorobu odhaliť. Zoznam jednotlivých špecializovaných pneumologických ambulancií podľa jednotlivých regiónov nájdete na webových stránkach www.zdravie.sk  a www.chochp.sk

 

Patrí do vydania