Časté ochorenia dýchacích ciest – kašeľ

Podľa štatistík zažije každý dospelý dva- až trikrát ročne akútnu infekciu dýchacích ciest. U detí je to ešte častejšie, postihne ich to šesť- až desaťkrát za rok. Ďalšie štatistiky hovoria, že ochorenia dýchacích ciest sú počtom približne 30 % najčastejšou príčinou práceneschopnosti či vynechávania v škole.

Väčšina akútnych infekcií dýchacích ciest je spôsobená vírusmi. Tie vyvolávajú na sliznici dýchacích ciest zápalové reakcie spojené so začervenaním, opuchmi, bolesťami a zvýšenou tvorbou hlienu. Hlien nahromadený v dýchacích cestách je ideálnou „pôdou“ pre rôzne druhy baktérií, ktoré spôsobujú sekundárne bakteriálne infekcie. Medzi infekcie dýchacích ciest sa zaraďuje napríklad prechladnutie (zápal horných dýchacích ciest), ktoré sa považuje za najčastejšie ochorenie dýchacích ciest. Symptómy, ktoré charakterizujú infekcie dýchacích ciest, sú rôzne, napríklad nádcha so sťaženým dýchaním, bolesti hlavy, svalov a kĺbov, celková únava a slabosť, ale spoločným príznakov je nepochybne kašeľ.

 

Kašeľ je častým príznakom ochorení

Za normálnych okolností má dýchací systém vysokú odolnosť a samočistiacu schopnosť. Človek denne vdýchne a vydýchne približne 8-tisíc litrov vzduchu, čím sa do dýchacích ciest dostane množstvo choroboplodných zárodkov a škodlivých látok. Preto musí sliznica dýchacích ciest vykonávať obrovskú obrannú a ochrannú funkciu. Je pokrytá riasinkovým epitelom a špeciálnou vrstvou hlienu, ktorých úlohou je zachytávať cudzie častice, ako je napríklad prach, cigaretový dym, peľ alebo choroboplodné zárodky. Tento hlien sa neustále obnovuje a pomocou riasiniek pohybuje smerom k hrtanu a k hltanu, kde ho človek prehĺta alebo v prípade veľkého množstva vykašliava. Nie každý kašeľ je rovnaký! Rozoznáva sa viac druhov. Lekári hovoria o suchom dráždivom kašli a produktívnom vlhkom kašli. Suchý dráždivý kašeľ sa najčastejšie vyskytuje v prvých troch dňoch prechladnutia. Vyznačuje sa drsnými a kŕčovitými záchvatmi, pri ktorých sa nevykašliava žiadny hlien. Produktívny kašeľ sa vyznačuje vysokou tvorbou hlienu a pomáha odstraňovať choroboplodné zárodky a nečistoty z dýchacích ciest. Je charakteristický pre pokročilé štádium prechladnutia. Neodporúča sa potláčať ho, pretože sa tým brzdí vykašliavanie hlienu. Na jeho liečbu sa využívajú tzv. expektoranciá, ktorých úlohou je skvapalňovať hustý hlien. Tak môže byť hlien rýchlejšie a ľahšie odstránený z dýchacích ciest. Významným prírodným expektoranciom je napríklad výťažok z listov brečtana.

 

Liečivá sila z prírody

V poslednom období vzrástol počet ľudí, ktorí uprednostňujú liečbu založenú na prírodnej báze. Tak sa vlastne myslenie ľudí vracia k našim predkom, ktorí na liečenie rozličných chorôb používali len bylinky alebo iné prírodné prostriedky. Na liečbu kašľa sa v praxi osvedčil výťažok z listov brečtana popínavého, ktorý obsahuje účinné látky – saponíny. Listy brečtanu skvapalňujú hustý hlien a podporujú jeho odvod spolu s cudzorodými choroboplodnými látkami preč z dýchacích ciest. Výťažok z brečtana nájdete napríklad v prírodnom prípravku, ktorý je vďaka trojitému účinku na kašeľ ideálnou alternatívou k prípravkom založeným na chemickej báze. Trojnásobný účinok znamená, že pomáha pri uvoľňovaní hlienu, vykašliavaní a uľavuje pri dráždivom kašli. Je určený pre pacientov so silným dráždením na kašeľ a s výraznou tvorbou hlienu pri prechladnutí, ako aj pri chronických zápalových ochoreniach dýchacích ciest. Organizmus ocení jeho bezpečnosť, pretože sa vstrebáva len minimálne a nezanedbateľný je aj jeho antivírusový, antibakteriálny a antimykotický účinok. Je vhodný pre celú rodinu a môže sa kombinovať aj s inými liekmi. Užívať ho môžu aj alergici a diabetici.

 

Autor
(ym)
Patrí do vydania