Pre detských astmatikov je nebezpečná jeseň

Jeseň a začiatok školského roka je najrizikovejším obdobím pre zhoršenie astmy u detí, rodičia by preto mali zbystriť pozornosť a nepodceňovať už prvé príznaky tohto ochorenia. Nachladnutia a vírusové ochorenia sú najčastejším (až v 80 %) spúšťačom astmy.

Ochorenie dýchacích ciest postihuje čoraz viac mladších detí. Celosvetovo ňou trpí približne 5 % populácie, ale až 10 % detí. Na Slovensku máme 3 % dospelých a až 6 % (65-tisíc) detských astmatikov. Z čísel jasne vyplýva, že práve deti patria k veľmi rizikovej skupine pacientov, a preto im treba venovať zvýšenú pozornosť. Podľa epidemiologických štúdií sa astma u detí začína najčastejšie v priebehu prvých piatich rokov života, a to v 50 – 80 %. Astma však neobchádza ani úplne malé bábätká – prvé príznaky tohto ochorenia sa objavujú v 15 – 20 % už pred prvým rokom života. Jeseň a začiatok školského roka je najrizikovejším obdobím pre zhoršenie astmy u detí v školskom veku. Práve toto ročné obdobie prináša zvýšený výskyt prechladnutí a vírusových ochorení, pričom riziko sa ešte zvyšuje so zaradením do väčšieho kolektívu. Dieťa oveľa rýchlejšie ochorie a práve bežné nachladnutie a vírusové ochorenia sú najčastejším spúšťačom (až v 80 %) astmy u detí. Aktivizujú sa typické astmatické prejavy – ťažké dýchanie, záchvaty kašľa, piskoty pri dýchaní, ktoré sa často opakujú. Malí astmatici sú tak na jeseň oveľa viac hospitalizovaní ako v ktoromkoľvek inom ročnom období . Časté opakujúce sa pískavé dýchanie a pretrvávajúci kašeľ, na ktorý nezaberajú antibiotiká, môže byť príznakom astmy. Pozornosť treba venovať aj opakujúcemu sa zadýchavaniu a rozkašlaniu dieťaťa pri športových aktivitách. Rodičia majú tendenciu zvaľovať to na slabú kondíciu syna či dcéry. Ale pozor, aj to môže byť varovný príznak astmy, ktorý netreba podceňovať a prehliadať. Základom správnej a úspešnej liečby astmy je prísť čo najskôr k lekárovi. Ak sa ochorenie včas podchytí a správne lieči, detskí pacienti majú šancu žiť rovnako plnohodnotný život ako ich zdraví kamaráti.

 

Pomocou dnešných moderných liekov je možné udržať astmu pod kontrolou až v 80 % detí.

Kontrolná liečba je dostupná vo viacerých formách – inhalátory, tablety, žuvacie tablety či granulát, pričom niektoré z nich neobsahujú ani obávané steroidy. Niektoré lieky môžu užívať dokonca už 6-mesačné bábätká. Cieľom každého lekára pri liečbe astmy je zachovanie čo najvyššej kvality života pacienta. Správne liečený astmatik má byť schopný vyrovnať sa, aj pokiaľ ide o fyzickú námahu, zdravým rovesníkom. Nesmie sa vytrhávať z kolektívu, z prostredia, nepohybovať sa. Plnohodnotný život sa však dá dosiahnuť jedine poctivo dodržiavanou liečbou. A tá sa začína práve skorým odpozorovaním príznakov a čo najrýchlejšou návštevou odborníka alergológa, imunológa alebo pneumológa. Lekár je tou najpovolanejšou osobou, ktorá vám vie odporučiť ten najvhodnejší liečebný postup. Viac informácií o detskej astme získate v prehľadnej brožúrke Deti a ASTMA, ktorú si môžete bezplatne objednať na infolinke 0800 800 888 alebo prostredníctvom webovej stránky www.brozura.sk.

 

Patrí do vydania