Civilizačné choroby, ako im predchádzať?

Podľa údajov svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) dnes trpí 15 – 30 % populácie civilizačnými chorobami. Hlavne v najvyspelejších krajinách je tento problém najvypuklejší a výskyt civilizačných chorôb je ešte vyšší – 30 – 40 %. Straty spôsobené v dôsledku civilizačných chorôb sa rátajú na miliardy. Medzi civilizačné choroby patria hlavne:

artritída,

diabetes,

choroby srdca,

obezita,

rakovina,

depresie,

Parkinsonova choroba,

poruchy imunity,

alergie,

Alzheimerova choroba,

poruchy metabolizmu,

zvýšená hladina cholesterolu.

Do skupiny civilizačných chorôb patrí ešte syndróm citlivosti na chemické látky (predovšetkým látky znečisťujúce životné prostredie), syndróm chorých budov (t. j. reakcie organizmu na suchý, prekúrený vzduch, klimatizáciu, plesne...) a fibromyalgia (bolesti a stuhnutosť svalov, bolesti hlavy, bolesti v hrudníku, poruchy spánku). Počet ľudí trpiacich civilizačnými chorobami stále rastie. Môže to byť dôsledok nevhodnej životosprávy (napätia, stresu, nesprávnej výživy...) alebo diagnostikovanej choroby. K najčastejším prehreškom životosprávy, ktoré vedú k únave, nepohode a strate celkovej kondície, patrí:

– Nesprávna výživa. Príčinou únavy býva často prejedanie sa, ktoré zaťažuje celý organizmus a komplikuje príjem kyslíka. Prekyslenie organizmu a, samozrejme, aj diéty a nedostatok výživných látok sú problémom.

– Nedostatok tekutín. Väčšina ľudí sa napije až pri pocite smädu, čiže pri určitej miere dehydratácie, čo vyvoláva pocit únavy.

– Nedostatok fyzickej aktivity. Nedostatok pohybu komplikuje plynulosť krvného obehu a vylučovanie odpadových látok z organizmu, čo vedie k „neidentifikovateľnej“ únave.

– Lieky. Časté a svojvoľné užívanie liekov môže vyvolávať pocit veľmi silnej únavy. To je jeden z dôvodov, prečo lekári tak neradi užívajú lieky – majú príliš často pred očami, čo takýto „jedálny lístok“ môže spôsobiť.

– Duševná hygiena. Vnímať televíziu, ktorá má byť zdrojom informácií a spôsobom relaxácie, patrí k „veľkým omylom ľudstva“. Televízia je priam „vysávačom energie“. Keď ľudia s trvalými príznakmi únavy dostali striktný zákaz „televíznej kultúry“, do troch týždňov sa viditeľne zregenerovali.

– Stereotyp a nuda. Fádny denný program, množstvo povinností, nedostatok voľného času a koníčkov, uponáhľanosť a neustále plytvanie energiou vedú k pocitu prázdnoty, „vyhorenia“ a k nepretržitej únave. A tá sa podľa odborníkov „šíri ako mor“...

 

Týkajú sa vás civilizačné ochorenia?

– Trpíte obezitou? (obvod pásu – muži viac ako 102 cm alebo ženy vyše 88 cm)

– Máte zvýšený krvný tlak? (viac ako 130/80 mm Hg)

– Máte zvýšenú hladinu cukru v krvi? (viac ako 5,6 mmol/l nalačno)

– Máte zvýšenú hladinu tukov (triglyceridov) v krvi? (viac ako 1,7 mmol/l)

– Máte zníženú hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu? (muži menej ako 1,0 mmol/l, ženy menej ako 1,2 mmol/l)

 Ak ste odpovedali aspoň na tri otázky ÁNO, potom je vysoká pravdepodobnosť, že aj vy patríte medzi ľudí trpiacich na civilizačné ochorenia. Postihuje 30 až 40 % populácie a predstavuje priame ohrozenie života. S narastajúcim vekom a hmotnosťou stúpa jeho výskyt. Je priamym dôsledkom súčasného životného štýlu (sedavé zamestnanie, príjem nadmerného množstva jedla, nedostatok pohybu, stres...). Až 85 % ľudí diagnostikovaných na niektoré z civilizačných chorôb má nadváhu. Nadváha nesie podľa vedeckých výskumov hlavnú zodpovednosť za vznik cukrovky 2. typu, vysokého krvného tlaku a porúch metabolizmu tukov. Každé z týchto ochorení predstavuje vysoké riziko pre vznik závažných srdcovo-cievnych porúch. Zákerné pritom je, že predzvesti týchto ochorení necítime a prídu pomaly bez toho, aby sme to zbadali.

 

Proti civilizačným chorobám je možné efektívne bojovať!

Ak je hlavnou príčinou vzniku civilizačných chorôb nadváha, je potrebné začať práve tu. Pri redukciu tukov je nevyhnutné, aby sa telo najprv zbavilo nežiaducich toxických látok a najmä aby sa znížila zvýšená kyslosť (Ph) organizmu. Podľa posledných výskumov je práve zvýšená Ph organizmu príčinou ukladania tukov. Popri znížení Ph je dôležité, aby malo telo dostatok biologicky účinných látok na podporu správnej funkčnosti organizmu (vitamíny, minerály, vláknina, probiotické kultúry, antioxidanty a iné látky dôležité na život).

Zlepšite svoje stravovanie bez drastických diét. Zdravá vyvážená strava vám umožní cítiť sa lepšie a výrazne zníži riziko srdcovo-cievnych ochorení, cukrovky 2. typu a nádorových ochorení.

Vyhýbajte sa konzumovaniu potravín, ktoré zvyšujú kyslosť organizmu.

– Venujte sa pohybovým aktivitám. Už 30 minút rýchlej chôdze denne významne prispieva k zlepšeniu zdravotného stavu.

Dodržiavajte pitný režim. Denne vypite 1,5 – 2,5 l tekutín.

Zdržiavajte sa užívania toxických látok, nefajčite a užívanie alkoholu obmedzte na rozumnú mieru.

 

Patrí do vydania