Čaj dlhovekosti

Bylinka ránhoj horsky rastie iba na niektorých miestach v Bulharsku, Grécku a Turecku. V ľudovom liečiteľstve je nezastupiteľná a jej účinok potvrdili aj klinické štúdie.   

Čaj z ránhoja horského je ideálny pre všetkých, ktorí chcú zdravo relaxovať a dopriať očistu organizmu. Okrem ozdravných účinkov má bylinka aj účinok omladzujúci. Ránhoj horský (Sideritis scardica) je veľmi vzácna rastlinka. Dostala sa do Červenej knihy ohrozených druhov a  v Bulharsku ju chráni národný zákon o ochrane prírody. Voľne rastie v pohoriach Pirin, Slavjanka a Rodopy v nadmorskej výške od 1000 do 2200 m. Jej farmakologické vlastnosti boli vedecky preskúmané. Potvrdilo sa to, čo o nej vedeli ľudoví liečitelia. Bylina Sideritis scardica a látky, ktoré vylučujú jej listy, preukázali protizápalový, antimikrobiálny, antibakteriálny a antireumatický účinok. Extrakty z nej sú kvôli svojim vlastnostiam súčasťou aj prípravkov proti chudokrvnosti. V ľudovom liečiteľstve sa využíva pri bronchitíde a bronchiálnej astme, angíne, pri prechladnutí a emfyzéme pľúc. Obsahuje aj množstvo éterických olejov a flavonoidy. Čaj z tejto bylinky je v Bulharsku známy ako horský čaj z Pirinu alebo Mursalitza tea, prípadne bulharská viagra.

Steblá vo fólii

Mursalský čaj sa pripravuje z byliniek rastúcich v okolí bulharskej dedinky Trigradu. Rastú tam v ekologicky čistom prostredí, čo sa odráža na výnimočnosti čaju. Aj efektívny spôsob balenia mu zaručuje udržanie lahodnej chuti. V jednom balíčku je 25 kusov stebiel ránhoja horského zabalených v priesvitnej fólii. Na zachovanie všetkých liečivých a chuťových účinkov sa odporúča celé steblo vložiť do 250 ml vody, nechať zovrieť a 5 minút variť na miernom ohni. Čaj sa pije bez ďalšej úpravy, môže sa osladiť medom. Najväčším propagátorom ránhoja horského, najznámejším a najväčším distribútorom čaju na Balkáne je Ljuben Ushev. Mursalský čaj od spoločnosti Ushev si zachováva svoju špecifickú identitu vďaka spôsobu balenia. Výrobca to zdôvodňuje takto: „Keď miestni zberači byliny zozbierajú a vysušia, zamestnanci spoločnosti ich ručne povyberajú a zabalia. Balenie do priehľadnej fólie umožňuje osobné preskúmanie čistoty každého kusa rastlinky. Pri balení sa nepoužívajú žiadne prídavné látky, balia sa iba celé rastliny. Takto sa vylučuje akékoľvek dodatočné pridávanie prímesí, ako je to bežné pri niektorých sypaných alebo vrecúškových čajoch.“ Spôsob balenia je výnimočný a jedinečný. Rastlinky si uchovávajú viac liečivých a prírodných aromatických látok ako pri štandardnom spracovaní bylín na čaje. Ak si chcete vychutnať všetky pozitívne účinky bylinky, na prípravu čaju použite nielen jej vrchnú časť, ale aj stonku. Vďaka tomu budete mať taký zážitok, akoby ste si natrhali ránhoj horský priamo v pohorí Rodopy.

Liečivé účinky

Tento výnimočný bylinný čaj môže pomôcť aj ľuďom trpiacim na niektoré ochorenia. V ľudovom liečiteľstve sa odporúča mursalský čaj piť pri:

- srdcovo-cievnych ochoreniach (pomáha pri vysokom krvnom tlaku)

- ochoreniach priedušiek (bronchitíde, astme, podporuje vykašliavanie)

- ochoreniach močových ciest a prostaty (čaj je močopudný)

- problémoch s chudokrvnosťou

- obličkových kameňoch (napomáha šetrné vylučovanie kameňov z organizmu)

Využívajú sa aj jeho protizápalové účinky a podpora hojenia rán. Pre vysoký obsah selénu je tento čaj aj silný antioxidant, preto je vhodný na očistu organizmu. Keďže neobsahuje teín, môžete ho piť aj vo väčšom množstve. Obsahuje ďalšie látky, ktoré pozitívne pôsobia na organizmus, najmä stopové prvky, minerály, výnimočný selén, éterické oleje, fenoly. Účinky čaju sú podložené aj odbornými publikáciami a klinickými štúdiami.

Autor
dm
Patrí do vydania