"Mokrý" wellness a voňavý relax

Wellness je jedna z možností, ako ozdravíme telo aj dušu a pritom nemusíme športovať. Najviac možností ponúkajú rôzne kúpele. Vodu považujeme za základ života. Aj bežná sprcha dokáže človeka postaviť na nohy, ale vodoliečba organizmus zregeneruje dokonale.

Vodný kúpeľ stimuluje krvný obeh, pôsobí protizápalovo a upokojuje emócie. Sprcha, teplý kúpeľ, studený alebo teplý zábal, sauna či škótske streky pôsobia ako prvá pomoc pri vyčerpaní, únave, zlej nálade aj pri bolesti.

Najčastejšie procedúry:

Perličkový kúpeľ – Voda sa dostáva do vane roštom na dne. Bublinky masírujú telo a majú upokojujúci účinok. Procedúra trvá asi 20 minút pri teplote vody 36 až 38 stupňov Celzia.
Vírivka – Masáž prúdom vody z tenkých dýz zameraných na jednotlivé časti tela s možnosťou regulovať intenzitu prúdu vody.
Uhličitý kúpeľ – Do vane sa púšťa oxid uhličitý, teplota postupne klesá. Bublinky telo na povrchu prehrievajú. Tento druh kúpeľa nie je vhodný pre ľudí, ktorí majú problémy s nízkym alebo kolísavým krvným tlakom. Existuje aj suchý uhličitý kúpeľ. Pacient leží asi 20 minút zabalený do igelitového vaku, do ktorého a napúšťa plyn.
Škótske streky – Ide o striedanie silného prúdu teplej a studenej vody. Veľmi pozitívne pôsobí na srdcovú činnosť a zlepšuje metabolizmus.
Prísadový kúpeľ – Do vane s teplou vodou sa pridávajú liečivé prísady. Najčastejšie rozmarínová, gaštanová či levanduľová. Kúpeľ dokonale upokojuje.
Masáže – Regenerujú telo, prípadne posilňujú svalstvo. Masáž prekrvuje kožu a dochádza k zvýšenému prísunu kyslíka a živín.
Sauna – Prekrvuje kožu, z ktorej potnými žľazami odchádzajú škodlivé látky. Je potrebné dodržiavať správny spôsob saunovania. Sauna nie je vhodná pre ľudí s ochorením srdca alebo ciev.
Cvičenie v bazéne – Telo je pri cvičení vo vode nadľahčené, a preto pohyb nezaťažuje svalovú a kĺbovú sústavu.

Voňavá vaňa

Potrebujete rýchlo vypnúť, pretože vás začína ovládať stres? Nájdite si chvíľku na oddych a ponorte sa do voňavého kúpeľa. Atmosféru nostalgickej nálady pomôžu rozjasniť arómolampy a kahančeky s esenciálnym olejom, ktoré dokážu nielen upokojiť, ale aj liečiť. Pri kúpe uprednostňujte oleje, pri ktorých výrobca garantuje, že ide o 100-percentný prírodný produkt. Na trhu je množstvo lacných syntetický a riedených olejov, ktoré nemajú žiadne liečivé účinky a môžu vyvolať aj alergie. Esenciálne oleje takisto starnú, preto ich uchovávajte v tmavých nádobách so vzduchotesným uzáverom.
Jazmín (Jasminum officinale) – označujú za kráľa esencií, je jedným z najdrahších olejov, potláča pocity úzkosti a strachu, posilňuje sebadôveru.
Ylang-ylang (Cananga odorata) – antidepresívum, pomáha znižovať krvný tlak, účinne pôsobí na mastnú pleť, podporuje rast vlasov.
Eukalyptus (Eucalyptus citriodora) – pomáha pri dýchacích problémoch, má dezinfekčné účinky.
Bazalka (Ocimum basilicum) – pôsobí antisepticky, pomôže aj ako obklad pri menštruačných bolestiach, pôsobí upokojujúco, používa sa pri nespavosti i ako antidepresívum.
Myrha (Commiphora) – antiseptikum, výborne lieči rany, účinne pôsobí na ďasná i zuby, regeneruje a uvoľňuje organizmus.
Ružové drevo (Aniba roseadora) – regeneruje bunky, má antibakteriálne účinky, používa sa pri liečení bolestí hlavy a je vyhľadávaným afrodiziakom.

Autor
(ym)