Doživotná ochrana pred ochorením

Očkovanie znamená vpravenie očkovacej látky – vakcíny – do ľudského organizmu. V povinnom pravidelnom očkovaní na území SR máme očkovania až proti 11 chorobám. Cieľom očkovania je zabezpečiť tvorbu špecifických protilátok proti mikroorganizmom a zároveň navodiť imunologickú pamäť, čím sa má zabezpečiť dlhodobá, optimálne doživotná ochrana pred ochorením. Individuálny význam očkovania spočíva v ochrane jednotlivca navodením komplexnej imunologickej ochrany proti pôvodcom ochorenia, proti ktorým sa očkuje.

Za objaviteľa očkovania sa oficiálne pokladá anglický lekár Edward Jenner (1749 – 1823), ktorý ako prvý vykonal očkovanie 17. mája 1796. Odvtedy sa datuje očkovanie proti variole (pravým kiahňam), pričom za jeden z najväčších úspechov v histórii očkovania sa považuje práve vykorenenie tohto ochorenia na celom svete. Dnes si už nevieme predstaviť, že variola bola zodpovedná za 8 – 20 % všetkých úmrtí, ktoré boli vykazované v európskych štatistikách pred zavedením očkovania.

Prečo už u dojčiat?

Infekcie najviac ohrozujú malé deti a majú u nich veľmi ťažký priebeh, často vo forme ohrozujúcej život. Preto je nevyhnutné, aby aktívna a bezpečná ochrana – očkovanie, predbehlo riziko nákazy. Znamená to, že ani protilátky, ktoré má dieťa pri narodení od matky, ani dojčenie nedokážu poskytnúť dostatočnú a dlhodobú ochranu dieťaťa pred vznikom infekčných ochorení. Očkovanie teda musíme zaistiť deťom čo najskôr po narodení, v prvých dňoch a mesiacoch ich života. Už viac ako polstoročné výsledky jasne dokazujú, že malé deti znášajú očkovanie veľmi dobre a ich ochrana je takmer 100 %.

Nedodržanie očkovania

Podľa § 51 ods. 3 zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia zodpovedáte vy, rodičia, za splnenie očkovacej povinnosti u detí do 18 rokov. Okrem prípadov nezhôd s vaším pediatrom Vás môže Regionálny úrad verejného zdravotníctva obviniť byť v prípade nesplnenia tejto povinnosti zo spáchania priestupku, s čím sú obvykle spojené finančné sankcie. Za nepodrobenie sa povinnému očkovaniu môže príslušný orgán uložiť pokutu do výšky 331 eur, k čomu však treba pripočítať aj paušálnu sumu trov konania o porušení 16 eur.Ako zákonnú výnimku možno využiť § 51 ods. 1 písm. a) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane verejného zdravia – podľa neho sa totiž povinné očkovanie neuskutoční pri zistení zdravotného stavu, ktorý bráni podaniu očkovacej látky (kontraindikácia). Kontraindikáciu posudzuje príslušný odborný lekár (neurológ, alergiológ, imunológ, neonatológ, infektológ), ktorý o tom vydá doklad. Zákon všeobecne stanovujúci povinnosť podrobiť sa očkovaniu je zákon č. 355/2007 Z. z. Ustanovuje pokutu za nepodrobenie sa povinnému očkovaniu, ale neurčuje, ktoré konkrétne očkovania sú povinné pre koho a za akých okolností. Konkrétne očkovania určuje až vyhláška č. 585/2008 Z. z. Ministerstva zdravotníctva SR, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení.

Každých 15 rokov

Preočkovanie dospelých proti záškrtu a tetanu sa odporúča vo veku 30 rokov a vykonáva sa kombinovanou očkovacou látkou každých 15 rokov. V prípade prekročenia odporučeného intervalu sa preočkovanie proti záškrtu a tetanu vykoná vždy len jednou dávkou, ak je v zdravotnej dokumentácii pacienta dokumentované základné očkovanie tromi dávkami očkovacej látky proti tetanu. Základné očkovanie dospelých proti tetanu a záškrtu tromi dávkami sa vykoná len v prípade, že nie je dôveryhodná dokumentácia základného očkovania v minulosti.

Pri cestách do zahraničia

Očkovanie pred cestou do zahraničia je jednou z najúčinnejších foriem, ako zabrániť nakazeniu a ochoreniu na tie infekčné choroby, proti ktorým je možné sa očkovaním chrániť. Vzhľadom na to, že niektoré očkovania majú viacdávkovú schému, je vhodné konzultovať očkovanie minimálne 6 – 8 týždňov pred odchodom. Lekár podľa destinácie, charakteru a dĺžky pobytu, ako aj podľa zdravotného stavu cestovateľa zostaví individuálny očkovací plán. V prípade návštevy krajín, kde sa vyskytuje malária, odporučí aj antimalarické lieky, ktoré je potrebné počas pobytu užívať. Podľa medzinárodne platných predpisov je dnes vo svete žiadaný len doklad o očkovaní proti žltej zimnici. Očkovanie však nechráni cestovateľa pred všetkými infekčnými chorobami. Môže ochorieť na nákazu, proti ktorej nie je vyvinutá očkovacia látka. Preto je potrebné, aby sa oboznámil s rizikami chorôb v navštívenej oblasti a možnosťami ich prevencie. Ide predovšetkým o opatrenia zamerané na hygienu rúk, bezpečnosť potravín a vody, ochrany pred komármi, iným hmyzom a neznámymi zvieratami. Bližšie informácie o očkovaní pred cestou do zahraničia možno získať na ktoromkoľvek Regionálnom úrade verejného zdravotníctva v SR – odbore epidemiológie, prípadne v očkovacích centrách: oddelenia cudzokrajných chorôb vo fakultných nemocniciach v Bratislave, Martine, Košiciach a v Inštitúte očkovania a cestovnej medicíny v Bratislave.

Autor
Zuzana Špačková