Aj špina je užitočná

Za rapídny nárast alergií u detí sa často považuje prehnaná hygiena, v ktorej malé deti vyrastajú. Namiesto toho, aby detský organizmus reagoval na bežné infekcie a iné podnety z okolia, imunitný systém reaguje pri nedostatku podnetov prehnane na alergény, ktoré by inak mali deti bežne tolerovať.

Imunitný systém je dôležitý pre prežitie živého organizmu. Je zodpovedný za obranu proti infekciám, ničí škodlivé súčasti, ako sú napríklad staré či infikované bunky, identifikuje, likviduje a lieči zápaly a chráni pred nádorovými ochoreniami. Je tým zabezpečená kontrola nášho organizmu, k čomu je imunitný systém pripravený už od narodenia. Tento proces prebieha celý život, ale najväčšiu intenzitu dosahuje v detstve. Kritické obdobie po narodení je zabezpečené protilátkami matky, ktoré na plod prešli cez placentu. Potom si dieťa svoj imunitný systém musí budovať samo. A práve na tom, aké k tomu má podmienky, do veľkej miery závisí jeho budúca úspešnosť.„Keď dieťa do úst strká hlinu a rôzne iné „špinavé“ predmety, ktoré nájde vonku, väčšinu rodičov chytá hrôza a panika. Mali by si však uvedomiť, že dieťa svojmu imunitného systému dovoľuje preskúmať nové prostredie,“ uvádza profesorka mikrobiológie a imunológie Mary Rubeushová vo svojej knihe Prečo je špina dobrá.

Prečo je špina dobrá

Podľa nej množstvo vedeckých štúdií dokazuje, že mikroorganizmy, ako sú baktérie, vírusy a parazity, ktoré do tela vstupujú spoločne so špinou, podporujú a urýchľujú vývoj funkčného imunitného systému dieťaťa. Tým mu pomáhajú účinne sa vyrovnávať s infekciami a nereagovať prehnane na alergie, astmu či autoimunitné poruchy.

Tréning imunity

Teóriu o tom, že kontakt so „škodlivými“ mikroorganizmami sú vlastne tréningom imunitného systému, tvrdí profesor Joel Weinstock, riaditeľ Zdravotného centra v Bostone. Vo svojich teóriách ide ešte ďalej, keď tvrdí, že deti by mali chodiť vonku naboso, hrať sa aj v blate a nemusieť si po každom hraní umývať ruky. Rodičia by podľa neho mali dovoliť chovať mačku alebo psa. Profesor Weinstock mimo iného poukazuje na rôzne zistenia výskumov, podľa ktorých majú deti z vidieka menej alergií a autoimunitných ochorení. Profesorka Rubeushová takáto radikálna nie je, ale aj ona varuje pred prehnanou čistotou. K bežnej hygiene celkom stačí obyčajné mydlo a voda. Nie je potrebné používať antibakteriálne prostriedky, do ktorých nás nútia reklamy. Takáto „hygienická“ hypotéza je však oveľa komplikovanejšia. Je potrebné brať do úvahy celý rad faktorov, ktoré majú vplyv na obranyschopnosť: očkovanie, „éčka“ v potravinách, životný štýl, stres, antibiotiká alebo vplyv jednotlivých mikróbov.

Autor: 
(my)
Patrí do vydania: 
Apríl 2010