Čínska medicína a detské onkologické ochorenia - Mgr. Marcela Klevarová

Hoci rakovina postihuje deti v omnoho menšej miere (1 : 600) ako dospelých (1 : 5), počet onkologických ochorení detských pacientov neustále rastie. V ekonomicky vyspelých krajinách sú onkologické ochorenia u detí do 15 rokov na 2. mieste v príčinách úmrtí, na 1. mieste sú úrazy.

Deti všeobecne reagujú na chemoterapiu a rádioterapiu lepšie ako dospelí, majú miernejšie vedľajšie prejavy liečby a sú ovplyvnené faktormi vonkajšieho prostredia len minimálne alebo nepriamo. Vekové rozloženie výskytu tejto choroby u detí vykazuje dva vrcholy – prvý v dojčenskom a batoľacom veku a druhý v pubertálnom a postpubertálnom období. Medzi typy rakoviny postihujúce deti patria – leukémia (33 %), rakovina mozgu a nervového systému (21 %), Wilmsov nádor obličiek (5 %), rakovina lymfatického systému – Hodgkinov syndróm (4 %), non-Hodgkinov syndróm (4 %), neuroblastóm (7 %), rhabdomyosarkóm (3 %), retinoblastóm (3 %), rakovina kostí – osteosarkóm (3 %), Ewingov sarkóm (1 %). Pôvodná príčina onkologických ochorení detí je jasná. Znečistené prostredie, a tým aj voda a potraviny, zvyšujúce sa životné tempo, zvyšujúce sa psychické nároky na dospelých, ale najmä na deti, psychický stres a neschopnosť relaxovať, vnímať samého seba, svoje pocity a signály tela. Či už toto všetko vplýva na rodičov alebo priamo na deti, príčiny onkologických ochorení detí treba hľadať predovšetkým v rodinnej anamnéze a druhotne v neposkytnutí dostatočnej a správnej výživy dieťaťu.

Človek má dva zdroje, z ktorých čerpá energiu na život, a to:

– prenatálny zdroj energie, ktorý dedíme po rodičoch a hlavne po matke a prejavuje sa silou obličiek,
– postnatálny zdroj energie, čo je tekutá a tuhá strava prijatá žalúdkom a jej čistá esencia spracovaná slezinou.
Ak nám rodičia nenadelia „dostatočne do vienka“, dobrou výživou deti všetko dobehnú. Za dobrú výživu TČM považuje stravu, ktorá obsahuje energiu, ktorú jej dala príroda.

V správne rozdelenej strave by malo byť:

– 60 % obilnín (poznáme 6 druhov obilnín – ryžu, obilie, napr. pšenicu a jačmeň, ďalej proso, kukuricu, cirok – Sorgum, strukoviny),
– 20 % zeleniny,
– 10 % mäsa,
– 5 % ovocia,
– 5 % húb a ďalších potravín.
Detský žalúdok je veľmi citlivý a nemali by sme ho vystavovať extrémom, čo sa týka chuti, ale aj povahy. Príliš horúce alebo studené jedlá poškodzujú QI –energiu žalúdka, tým sa narušuje proces trávenia a do tela sa nedostávajú potrebné živiny. To najlepšie, čo môžeme pre vlastné dieťa urobiť, je navariť mu dobrú domácu stravu s láskou a radosťou. Tradičná čínska medicína pri samotnej liečbe rakoviny chemoterapiou alebo rádioterapiou ponúka podporné prostriedky na skvalitnenie života malého pacienta, ktoré jednak dopĺňajú prázdnotu, z ktorej sa rakovina rozvinula, prečisťujú horúčosť z ožarovania, ale zároveň aj potláčajú vedľajšie prejavy, ako nevoľnosť, vracanie, slabosť, zhoršenie trávenia, hnačky, vriedky v ústach, vypadávanie vlasov, zníženú hladinu bielych krviniek a doštičiek. Sú to veľmi vyvážené a dobre zostavené zmesi bylín, ktoré môžu užívať aj malé detičky napríklad rozdrvené v mlieku. Tieto podporné liečivá treba začať užívať už pred nasadením samotnej liečby, vo zvýšených dávkach počas liečby a dostatočne dlhý čas po skončení liečby. Ak je pri rádioterapii veľká pravdepodobnosť vzniku fibrózy pľúc, môžu sa použiť liečivá TČM na vyživenie jinu (zvlažujúcej zložky) najmä pľúc, ale aj srdca a na rodenie telesných tekutín, aby sme čo najviac ochránili pľúcne tkanivo pred poškodením. Dôležité upozornenie pre rodičov je to, aby po skončení liečby chemoterapiou alebo rádioterapiou neprestali s harmonizáciou funkcií organizmu stravou, fytoterapiou a cvičením. Treba si uvedomiť, že príčina ochorenia sa neodstránila, odstránil sa len dôsledok – rakovina.

Autor
Mgr. Marcela Klevarová