Manuál pre mužov

Muž – pyšný majiteľ auta, bez ktorého si nevie život predstaviť. Stará sa, aby jeho výkonný motor vydržal dlho s malou údržbou a s malou potrebou náhradných súčiastok. Ale na druhej strane, ten istý muž zabúda, že aj jeho telo by mu bolo vďačné za dokonalú údržbu. Teda, aby aj pod jeho „kapotou“ bolo všetko v poriadku.

Je smutnou pravdou, že muži sa viac starajú o svoje auto, než o svoje telo. Chodia s autom na pravidelné technické prehliadky, ktoré im prikazuje zákon. Žiaľ, technickú prehliadku toho, kto s autom jazdí, zatiaľ žiadny zákon nenariaďuje.

Choďte na technickú kontrolu

Technická kontrola vám zaručuje, že sa pri nej zistia chyby, ktoré by mohli byť pre vás nebezpečné. Pravidelné prehliadky u lekára sú toho zárukou kvality. Overte si, či niektorý člen rodiny nemal rakovinu, najmä či ju nemali rodičia ešte vo veku, kým dosiahli 60 rokov veku života. Prevencia je vždy lepšia ako liečba. Všímajte si svoje telo.

Chybný karburátor

Čo by ste mali vedieť o rakovine prostaty
Prostata je žľaza veľkosti orecha, ktorá sa nachádza priamo pod močovým mechúrom. Jej funkciou je vytvárať sekrét, ktorý pomáha chrániť spermie, aby ich cesta do ženskej maternice nebola ohrozená. Zatiaľ a presne nevie, čo spôsobuje rakovinu prostaty, ale je známych viacero rizikových faktorov:
- Riziko stúpa s vekom nad 50 rokov. U mladších mužov je zriedkavá.
- Rakovinu prostaty nespôsobuje masturbácia, ani čítanie Kámasútry pod paplónom pri baterke.
- Ak váš otec alebo brat mali rakovinu prostaty, je u vás väčšie riziko. Ak na ňu ochoreli v mladšom veku, riziko je ešte väčšie.
- V krajinách, kde sa konzumuje strava, ktorá obsahuje menej tukov a mäsa, je výskyt rakoviny prostaty nižší.
- Nadváha je rizikovým faktorom pre veľa druhov rakoviny, vrátane rakoviny prostaty. Riziko sa dá znížiť stravou, ktorá obsahuje veľa zeleniny a ovocia. Rajčiny a rajčinové výrobky pomáhajú riziko znížiť. Takže občas si môžete dopriať aj Bloody Mary (koktejl s rajčinovou šťavou a vodnou, ale pre istotu menej tej „Mary“.
- Včasné zistenie rakoviny prostaty dáva šancu na úspešnú liečbu.

Čo je to PSA ?

Je to „prostatický špecifický antigén“ a je to jednoduchý krvný test. Jeho zvýšené hodnoty ešte neznamenajú, že máte rakovinu. Môžu byť spôsobené zápalom alebo zväčšenou, ale nie rakovinovou prostatou. Treba sa vždy predtým, kým sa urobí PSA test, porozprávať s lekárom o problémoch, aby sa mohli riešiť. Lekár potom pristúpi k vyšetreniu prostaty i k vyšetreniu na PSA. Ak vyšetrenia potvrdia, že ide o rakovinu prostaty, jej liečba bude závisieť od veku, štádia choroby a od celkového stavu pacienta. Do úvahy prichádzajú operácia, rádioterapia, hormonálna terapia, chemoterapia.

Dávajte si pozor na:

- Ťažkosti s močením i pri vyvolaní tlaku
- Častejšie močenie než zvyčajne
- Vstávanie v noci, ktoré sa často opakuje
- Pocit, že ste sa dostatočne nevymočili
- Prešované močenie
- Bolesti alebo pálenie pri močení
- Krv v moči alebo sekréte.

Guličkové ložiská

Čo by ste mali vedieť o rakovine semenníkov
Je to zriedkavý, ale počtom narastajúci druh rakoviny. Dobrá správa je, že jej liečba je veľmi úspešná. Väčšina mužov, ktorí ju mali, sa vyliečili. Zlá správa je, že najviac postihuje mladých mužov vo veku 15 – 34 rokov. Na Slovensku je asi 220 nových prípadov ročne, ale ich počet stúpa. Jej vznik sa dá vysvetliť zvyšujúcim sa počtom prípadov nezostúpených semenníkov (semenníky z nejakých dôvodov nezostúpia u chlapcov do mieška po jeho narodení). Ak už u niekoho tento prípad bol, má vyššie riziko vzniku rakoviny semenníkov. Vyššie riziko je i v prípade, keď sa táto choroba vyskytla u otca alebo brata.

Osud je vo vašich rukách

Mali by ste byť so svojimi semenníkmi oboznámený tým, že ich pravidelne prehmatávate.
- Vyšetrite si ich raz mesačne v kúpeli, či v sprche
- Uchopte svoj miešok obidvoma rukami s vyšetrujte semenníky ukazovákom a palcom a porovnávajte ich. Je normálne, ak sa od seba veľkosťou trocha líšia, i to keď je ľavá polovica mieška uložená nižšie ako pravá.
- Semenníky by mali mať hladký povrch bez hrčiek, opuchu alebo zatvrdlín
- Na vrchole oboch semenníkov je malý rúrkovitý útvar – nadsemenník, v ktorom sa zbierajú a ukladajú spermie.
Ak sa náhodou pošmyknete a udriete sa o priečny rám bicykla, to ešte nezvyšuje riziko vzniku rakoviny semenníkov, skôr to rozširuje váš slovník o nové výrazy... Mnohí muži po liečbe rakoviny semenníkov môžu viesť normálny sexuálny život a mať deti. Šance sa zvyšujú včasným zistením choroby.

K lekárovi treba ísť, ak:

- si nahmatáte hrčku alebo opuch na semenníku,
- zbadáte v semenníku zatvrdlinu,
- máte ťahavý alebo ťažký pocit v miešku,
- cítite tupú bolesť v slabine,
- zbadáte zapáchajúci hnis alebo prímes krvi vo výrone semena.
Našťastie väčšina hrčiek nie je rakovina. Hrčky však neignorujte. Choďte k lekárovi, ktorý rozhodne, či treba ďalšie vyšetrenie. Je veľa spôsobov liečby – chirurgia, rádioterapia, chemoterapia, samostatne alebo v kombinácii. Liečba býva úspešná.Je vhodné, ak si svoje semenníky vyšetrujete pravidelne. To vás naučí zbadať akékoľvek zmeny. Nájdite si na to vhodný čas i miesto, nie aby vám prišlo na um upozorňovať na seba napríklad vyšetrovaním semenníkov v autobuse! Raz za mesiac v kúpeli alebo pod sprchou je správne miesto i čas.

Autor
(ym), Liga proti rakovine