Ako predchádzať rakovine krčka maternice - MUDr. Ladislav Masák, CSc.

Rakovina krčka maternice je jeden z mála nádorov, pri ktorom dnes už poznáme príčinu jeho vzniku. Je ním vírus, ktorý sa nazýva ľudský papiloma vírus. V angličtine má názov – human papilloma virus – a preto sa v skratke označuje ako HPV.

Tieto vírusy môžu spôsobiť ochorenie človeka v oblasti, kde sa nachádza určitý druh buniek. Takéto bunky tvoria sliznice na pohlavných orgánoch, na konečníku, v jeho okolí a v hrdle. V súčasnosti vieme, že viac ako 80 % žien sa počas svojho života infikuje HPV. Najviac infikovaných žien je v mladom veku okolo 25 rokov. Logické zdôvodnenie je v tom, že mladé ženy si hľadajú životného partnera a spokojnosť v oblasti pohlavného života je dnes dôležitým kritériom výberu. Preto majú ženy so svojimi partnermi pohlavný styk a práve vtedy sa môžu infikovať. Ide len o prechodný stav, pretože takmer 90 % infikovaných žien sa infekcie zbaví bez toho, aby o tom vedeli, pretože ich imunitný systém vírus zlikviduje. Existuje však malá skupina infikovaných žien, je ich 10 až 20 %, ktorých imunitný systém nie je taký výkonný, prípadne infekcia vírusom bola veľmi masívna, a preto sa vírusu nezbavia. Tento vírus na krčku maternice a v pošve pretrváva, môže začať spôsobovať zmeny na bunkách najmä krčka maternice, ktoré, ak sa nezistia a neriešia, môžu v horizonte 10 a viac rokov spôsobiť rakovinu krčka maternice. Poznáme tri stupne pred rakovinových stavov, ktoré nazývame ľahký, stredne ťažký a ťažký pred rakovinový stav. Tieto pred rakovinové stavy môžeme diagnostikovať cytologickým a histologickým vyšetrením.
Cytologické vyšetrenie je hodnotenie buniek zotretých kefkou z povrchu krčka maternice a z kanála krčka maternice.
Histologické vyšetrenie je hodnotenie buniek získaných vyštiknutím kúska tkaniva z krčka maternice. Histologické vyšetrenie je presnejšie ako cytologické.
Na Slovensku upravuje skríning rakoviny krčka maternice zákon číslo 661 z roku 2007, ktorý vstúpil do platnosti 1. januára 2008.

V zákone je určené, že skríningovým vyšetrením je cytologické vyšetrenie. Na vyšetrenie budú ženy aktívne pozývané k svojmu zmluvnému gynekológovi. Cytologické vyšetrenie sa začína u žien vo veku 23 rokov. Prvé dve vyšetrenia sa vykonávajú v ročnom intervale. Ak sú tieto vyšetrenia negatívne, pokračuje sa v cytologickom vyšetrení každé tri roky. Skríningové vyšetrenie sa končí u žien vo veku 64 rokov za podmienky, že posledné tri cytologické výsledky boli negatívne. Takýto model skríningu bol zvolený na základe vedomostí o správaní pôvodcu rakoviny krčka maternice, ktorým je HPV, a takisto na základe skúseností so skríningom rakoviny krčka maternice v niektorých európskych krajinách, kde majú vďaka dobre organizovanému skríningu nízky výskyt tohto ochorenia, a samozrejme, nízku úmrtnosť. Prvé cytologické vyšetrenia sú v ročnom intervale zvolené z toho dôvodu, že cytologické vyšetrenie má určité percento falošne negatívnych výsledkov. Ak sú dva cytologické nálezy u ženy v ročnom intervale negatívne, tak je takmer isté, že je zdravá, a postačí, aby chodila na cytológiu v trojročnom intervale. Platí, že ak aj je žena infikovaná HPV a cytológia je u nej negatívna, alebo sa infikuje HPV po poslednom cytologickom vyšetrení, tak zmeny na krčku maternice vzniknú v priebehu 4 – 5 rokov. Ak takáto žena príde na cytologické vyšetrenie o 3 roky, tak určite nemôže mať invazívny karcinóm, pretože ten sa vytvorí za 10 a viac rokov po infikovaní ženy HPV, ak si s ním jej imunitný systém neporadí sám.

Ako teda môžeme predchádzať vzniku rakoviny krčka maternice? Tomuto ochoreniu môžu predchádzať všetky ženy tým, že budú pravidelne chodiť k svojmu gynekológovi na cytologické vyšetrenie.

To je však na Slovensku stále veľký problém. Vieme, že len asi 20 % žien chodí na cytologické vyšetrenie, a to je veľmi málo. Preto každý rok na rakovinu krčka maternice na Slovensku ochorie okolo 600 žien a každý rok na toto ochorenie zbytočne zomiera 220 žien, ktoré sú v produktívnom veku, majú deti vo veku, keď ešte samy nestoja na vlastných nohách.

Očkovanie

Dnes sa môžu niektoré ženy chrániť pred rakovinou krčka maternice očkovaním. V súčasnosti máme k dispozícii dve očkovacie látky, ale očkovanie je obmedzené vekom žien. Jedna očkovacia látka je určená pre dievčatá vo veku od 10 rokov po ženy do 25 rokov. Druhá je určená pre dievčatá vo veku od 9 rokov po ženy do veku 26 rokov. Odporúča sa očkovať dievčatá vo veku 12 až 14 rokov. Zdôvodnenie je v tom, že imunitný systém dievčat v tomto veku vyprodukuje po očkovaní najvyššie hladiny protilátok, ktoré s veľkou pravdepodobnosťou budú u nich pretrvávať mnoho rokov a budú ich chrániť pre HPV po celý život. Ďalším dôvodom pre očkovanie v tomto veku je aj fakt, že tieto dievčatá ešte nežijú pohlavným životom, a teda nemôžu byť HPV infikované. Čím sú očkované ženy staršie, tým nižšie hladiny protilátok vytvárajú. V štúdiách s očkovacími látkami sú aj staršie ženy. Najstaršia má viac ako 70 rokov. Aj u týchto žien sa namerali hladiny protilátok, ktoré chránia pred HPV, preto niektoré štáty povoľujú očkovať aj staršie ženy. V Austrálii sa očkuje až do veku 45 rokov. Ak bude žena chodiť pravidelne na cytologické vyšetrenie, v prípade, že sa infikuje HPV, ktorý jej spôsobí pred rakovinový proces na bunkách krčka maternice, tento proces sa včas diagnostikuje, vylieči a žena neochorie na rakovinu krčka maternice.

Autor
MUDr. Ladislav Masák, CSc., Liga proti rakovine