Hepatitída typu B útočí častejšie na diabetikov


Diabetikov neohrozuje len samotné ochorenie cukrovkou, ale aj množstvo komplikácií, ktoré ju sprevádzajú. Medzi závažné hrozby patrí vyššie riziko infekcie hepatitídou typu B, ktorá má navyše u diabetikov ťažší priebeh a vážnejšie následky, ako u ostatných pacientov. Preto majú zo zákona nárok dať sa proti nej bezplatne zaočkovať.

Cukrovkou trpí na Slovensku asi 350 tisíc ľudí. V súčasnosti patrí toto ochorenie medzi tri najväčšie medicínske epidémie 21. storočia (spolu s kardiovaskulárnymi ochoreniami a AIDS). Nesprávne liečená cukrovka môže spôsobiť vážne zdravotné problémy, ktoré niekedy končia až smrťou pacienta. Diabetes poškodzuje malé i veľké cievy, ako aj nervy. Čím dlhšie ostáva hladina cukru v tele zvýšená, tým je nebezpečenstvo vyššie. Jednou z častých komplikácií cukrovky je aj zníženie imunity a jej schopnosti bojovať proti infekčným ochoreniam. Významnou hrozbou je infekcia vírusom hepatitídy typu B, ktorá postihuje diabetikov častejšie, ako zdravých ľudí. Príčinou je častý kontakt s krvou pri pravidelných kontrolách cukru či pichaní inzulínu, ako aj otvorené, zle sa hojace rany, ktoré sú ľahko vstupnou bránou pre infekciu. Podľa platného zákona sú preto diabetici zaradení do rizikovej skupiny obyvateľstva, ktorá má nárok na bezplatné očkovanie proti hepatitíde B. Diabetikom nehrozí „len“ vyššie riziko nákazy hepatitídou typu B, ale ak sa už nakazia, priebeh ochorenia a následky sú závažnejšie, ako u ostatných pacientov. Výskumy potvrdili, že riziko komplikácií a poškodenia pečene je u diabetikov vyššie a diabetes priamo súvisí s rozvojom ťažších foriem poškodenia pečene u pacientov s hepatitídou, ako u pacientov bez diabetu. Častejšie im hrozí cirhóza pečene a až u 13 % diabetikov s hepatitídou typu B sa do 4 rokov vyvinul zhubný nádor – rakovina pečene! Očkovanie proti hepatitíde typu B je spoľahlivý spôsob, ako sa chrániť pred infekciou a tým sa vyhnúť jej možným celoživotným následkom. Očkovanie proti hepatitíde typu B diabetikom odporúča aj Slovenská diabetologická spoločnosť.

Prečo sú diabetici ohrozenou skupinou?

Pacienti s cukrovkou majú vyššie riziko infekcie vírusom hepatitídy typu B, lebo:
- Často prichádzajú do kontaktu s krvou (selfmonitoring – používanie lancet pri kontrole cukru glukomerom, inzulínové pumpy, niektorí pacienti si pichajú inzulín aj viac ako 3x denne)
- Často sa u nich vyskytujú otvorené rany (napr. vredy predkolenia), ktoré sú vstupnou bránou infekcie
- Častejšie sú hospitalizovaní a podstupujú rôzne lekárske ošetrenia

Hepatitída má u diabetikov ťažší priebeh a následky

Podľa výskumov má hepatitída typu B u diabetikov ťažší priebeh, ako u nediabetikov a aj riziko komplikácií a poškodenia pečene je vyššie. Zistilo sa, že diabetes priamo súvisí s rozvojom ťažších foriem fibrózy (zjazvenia) pečene u pacientov s hepatitídou, ako u tých, ktorí zároveň nemajú diabetes. Riziká a následky možnej nákazy VHB sú teda závažnejšie a ochorenie je nebezpečnejšie pre pacientov s cukrovkou, ako pre ostatnú populáciu.

Ako diabetikom pomáha zákon

Diabetici majú zo zákona nárok na bezplatné očkovanie proti hepatitíde typu B. Vyhláška MZ SR č. 585 z 10. decembra 2008, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení. § 9 - Odporúčané očkovanie osôb, ktoré sú vystavené zvýšenému nebezpečenstvu vybraných nákaz.
Ak lekár rozhodne o potrebe očkovania proti vírusovému zápalu pečene typu B, očkovanie sa uskutoční u
a) osôb dispenzarizovaných pre chronické ochorenia pečene,
b) hemofilikov,
c) diabetikov,
d) osôb s cystickou fibrózou...
Viac informácií nájdete na internetovej stránke www.zltacka.sk a na webe Zväzu diabetikov Slovenska - www.zds.sk.

Autor
(zw)