Fajčenie chutí, ale aj zabíja


Rakovina pľúc vzniká, keď začnú bunky v pľúcach nekontrolovane rásť a množiť sa. Môžu vyrastať zo všetkých štruktúr pľúc, teda z priedušiek, pľúcneho tkaniva i ciev v pľúcach. Rozlišujeme dva základné typy karcinómu pľúc – malobunkový a nemalobunkový, ktorý je najčastejší a tvorí až 80 % prípadov. Najčastejšie histologické typy nemalobunkového karcinómu pľúc sú: skvamocelulárny karcinóm (väčšinou sa spája s fajčením) a adenokarcinóm (najmä u nefajčiarov a u žien).

Rizikové faktory karcinómu pľúc

Fajčenie – najdôležitejší rizikový faktor rakoviny pľúc. Aktívne fajčenie zvyšuje riziko vzniku choroby asi 3-násobne, u pasívnych fajčiarov rastie asi o 20 %. Prestať fajčiť nie je nikdy neskoro. Riziko je najviac znížené u fajčiarov, ktorí zanechajú návyk okolo tridsiatky. Prestať fajčiť však má význam aj neskôr – fajčiari, ktorí návyk zanechali v 50. roku života, tvoria menej ako 10 % chorých s rakovinou pľúc. Riziko rakoviny u bývalého fajčiara sa vyrovnáva riziku nefajčiara asi po 13 rokoch od zanechania návyku.
Dedičnosť – zvyšuje riziko 2- až 3-násobne.
Škodliviny na pracovisku – najmä azbest, radón, chróm, nikel, vinylchlorid. Prašné a znečistené životné prostredie. Chronické ochorenia dýchacích ciest, napr. chronická obštrukčná choroba pľúc, idiopatická pľúcna fibróza, tuberkulóza.
Stres, depresie – podľa niektorých štúdií majú ľudia s depresiou zníženú imunitu a 2- až 3-násobne vyššiu pravdepodobnosť ochorieť na rakovinu.
.
Príznaky Kľúčom k úspešnej liečbe je čo najskoršie odhalenie choroby. Rakovina pľúc sa spočiatku prejavuje veľmi nenápadne alebo vôbec, preto treba venovať pozornosť aj nepatrným zmenám a príznakom. Medzi najčastejšie patrí: dlhotrvajúci, úporný, suchý kašeľ, zmena charakteru chronického kašľa u fajčiarov – najmä častejší výskyt a väčšia úpornosť kašľa, zápaly pľúc, ktoré nereagujú na liečbu antibiotikami alebo sa často opakujú na tom istom mieste, bolesť v hrudníku – často viazaná na nádych alebo kašeľ, vykašliavanie krvi, zachrípnutie, chrapľavosť a syndróm hornej dutej žily, ktorý sa prejavuje zväčšením krčných žíl a neskôr opuchom tváre a krku, dýchavičnosť, únava, nechutenstvo, pokles hmotnosti, úbytok telesných síl bez zjavnej príčiny.

Štádiá choroby

Štádium závisí od veľkosti a biologických vlastností nádoru, prítomnosti a umiestnenia zasiahnutých lymfatických uzlín alebo vzdialených metastáz.

Štádiá karcinómu pľúc

Včasné štádium – nádory do veľkosti cca 3 cm sú operáciou odstrániteľné; ďalšia liečba závisí od prítomnosti postihnutia lymfatických uzlín.
Lokálne pokročilé štádium – v niektorých prípadoch je operovateľné, ale nádor už nie je možné úplne odstrániť; potrebná je ďalšia liečba (chemoterapia, rádioterapia).
Pokročilé štádium – nádory so vzdialenými metastázami, ich liečba pozostáva z chemoterapie a/alebo rádioterapie.

Liečba

Výber liečby závisí od rozsahu a histologického typu nádoru, ako aj celkového stavu pacienta a prítomnosti ďalších ochorení. Najvýznamnejším faktorom, ktorý ovplyvňuje úspešnosť liečby a prognózu, je štádium ochorenia v čase jeho odhalenia. Čím vyššie štádium, tým nižšie šance na dlhodobé prežívanie. Pokrok v medicíne v posledných rokoch, ktorý priniesol cielenú biologickú liečbu a množstvo prebiehajúcich klinických štúdií skúmajúcich nové nádejné lieky, prináša šancu na priaznivejšie výsledky aj pri pokročilom ochorení.

Liečba nemalobunkového karcinómu pľúc

Základným liečebným postupom je chirurgická liečba. Pri včasnom štádiu ochorenia prináša najvyššie šance na dlhodobé prežívanie. Radikálne chirurgické odstránenie nádoru je zväčša možné do štádia, pri ktorom sú metastázy len v oblasti hrudníka. Pri vzdialených metastázach už možné nie je. Vo všetkých štádiách ochorenia sa využíva liečba rádioterapiou, ktorá predlžuje prežívanie a vo vyšších štádiách zvyšuje kvalitu života pacienta. Chemoterapia sa môže kombinovať s inými spôsobmi liečby. V posledných rokoch sa dostáva do popredia a zároveň prináša významný pokrok v liečbe nemalobunkového karcinómu pľúc tzv. biologická terapia. Sú to lieky, ktoré dokážu cielene pôsobiť priamo na nádorové bunky, čím im bránia vo vykonávaní určitých prirodzených funkcií, ako je rast a množenie; zabraňujú tvorbe ciev, ktoré sú nevyhnutné pri vyživovaní nádoru alebo ovplyvňujú ďalšie mechanizmy nádorového bujnenia. Na Slovensku sa zatiaľ v liečbe nádorov pľúc využívajú dva typy biologických liekov: cielená liečba ovplyvňujúca rast a množenie nádorových buniek a monoklonálna protilátka, ktorá brzdí novotvorbu ciev.

Vitamíny pre fajčiarov

Ak vyfajčíte viac ako dve cigarety denne, mali by ste zamyslieť, či aspoň dostatočne zásobujete svoje telo množstvom správnych vitamínov. Špeciálne pre fajčiarov odporúčajú lekári tieto tri základné vitamíny:

Vitamín A – obsahujú ho napríklad rajčiny alebo špenát. Dajte si teda na obed 200 g špenátu so zemiakmi alebo si večeru doplňte rajčinovým šalátom.

Vitamín E – jeho bohatým zdrojom je avokádo, sója, maliny alebo olej z obilných klíčkov. Čo keby ste si namiesto torty dali pohár s malinami.

Betakarotén – vo väčšom množstve ho obsahuje mrkva a všetky druhy červenej a žltej zeleniny. Nezabúdajte si denne urobiť mrkvový alebo paprikový šalát. Vyskúšajte žlto-červené lečo, prípadne večer pri televízore chrúmajte surovú mrkvu.