Ako s "depkou" vybabrať


Je to síce ťažké, ale riešenie sa vždy nájde. Chce to iba pozrieť sa do „zrkadla svojej duše“, zaťať zuby a ísť ďalej. Ak vás pochytí clivota, musíte si uvedomiť, že zhoršenie nálady nie je nič neobvyklé. Zoberte to tak, že pocit depresie je iba chvíľkovou záležitosťou. Smútok by ste nemali prehlbovať tým, že budete analyzovať situáciu, pre ktorú ste práve skľúčení. Ak nevytiahnete päty z domu a celý deň budete chodiť z izby do izby, celkom určite sa melanchólie nezbavíte. Skúste sa zaoberať nejakou pozitívnou činnosťou.
.

Pozitívne myslite

Vyberte sa na prechádzku, choďte do kina, divadla, navštívte kamarátov a priateľov, sadnite si na bicykel a nechajte si prevetrať telo a dušu príjemnou jazdou v prírode. Z „pochmúrnych“ myšlienok vás vytiahne aj zaujímavá kniha. Ale zapamätajte si, že bezmyšlienkové prepínanie televíznych kanálov nie je žiadna psychická ani fyzická aktivita. Najlepším spôsobom, ako skoncovať s bezútešným sebaľutovaním, je zamyslieť sa nad tým, čo vám skutočne spôsobuje radosť. Samozrejme, že v prvej chvíli vám bude pripadať každý nápad nudný a zbytočný, ale napriek tomu to vyskúšajte. Keď prekonáte prvú nechuť, možno vás aj „zabudnuté hobby“ znova začne baviť, a verte, že sa budete cítiť oveľa lepšie. Zapamätajte si, že uzatvoriť sa do seba je to najhoršie riešenie.

Priatelia pomôžu

Niekedy stačí mať okolo seba zopár priateľov, ktorí vám poradia a vypočujú vaše „boľačky“, ktoré máte na duši. Ak vás niečo pri rozhovore núti do plaču, nebráňte sa slzám. Plač prináša úľavu a uvoľnenie emócie. Veď aj plač patrí k reálnemu životu napriek tomu, že sa hovorí, že svet nemá slzy rád. Proti depresívnym stavom najviac pomáha telesná aktivita. Ak pravidelne športujete a ste v dobrej fyzickej kondícii, skúste trénovať ešte intenzívnejšie ako za normálnych okolností. Pohyb totiž uvoľňuje napätie. Pokúste si zapisovať všetky svoje pocity. Ak bezprostredne po traumatizujúcom zážitku nakreslíte to, čo cítite, možno zistíte, že môžete preniknúť do svojich emócií. Používajte všetky farby. Prevaha červenej bude symbolizovať hnev, čierna vyjadruje smútok a sivá odráža strach. Ak vás zmáha „svetabôľ“, snažte sa neprijímať žiadne zásadné rozhodnutia. V depresívnom stave nemôžete dôverovať svojmu úsudku, nebude asi správny. Dôležité rozhodnutia odložte na obdobie, keď budete uvažovať triezvo a reálne.

Kontrolujte sa

Človek sa pod vplyvom depresie stáva neprístupným a nevrlým. Nedávajte preto najavo svoju pochmúrnu náladu pred priateľmi, pretože sa stretnete s rovnakým ohlasom. Nezabúdajte na to, že v živote potrebujete predovšetkým vľúdnosť a záujem ľudí okolo vás.

Dobrá rada na záver:

Nezaháňajte smútok vyjedaním chladničky. Verte, že ďalšie centimetre v páse vám náladu iba zhoršia.

Autor
(ym)