Pes - Liek na dušu


Na to, aby nám pomohol k úsmevu, vytrhol nás z depresií a dodal nám životnú silu, nemusí študovať múdre knihy. Dokáže to akosi prirodzene. Už tisícročia lieči ľudskú dušu aj bez diplomu. Stal sa v podstate prvým neoficiálnym terapeutom, akého kedy človek mal.

Štvornohý liečiteľ?

Nie je to len klišé, že pes je najlepším priateľom človeka. Ak sa stane súčasťou vašej domácnosti, váš život odrazu dostane iný rozmer. Všedné dni získajú farby a keby ste ich náhodou nevideli, budete mať po ruke toho najlepšieho psychoterapeuta. On už bude vedieť, ako vám zlepšiť náladu. V tom lepšom prípade vám napríklad roztrhá papuče a v tom horšom siahne na nové tritisíckorunové čižmy. A vy? V záplave hnevu zabudnete na všetko, čo vás v danej chvíli trápi. Budete hromžiť, nadávať a váš štvornohý miláčik sa bude na vás len potmehúdsky usmievať. Neznie to síce veľmi terapeuticky, ale pravda je taká, že na psa sa človek nedokáže hnevať dlhšie ako chvíľu. Keď však svojho štvornohého kamaráta dobre vychováte, venujete mu dostatočnú pozornosť, stane sa liekom na vašu boľavú dušu. Niektorým sa možno zdá nepochopiteľné, ako môže pes pozitívne vplývať na ľudské zdravie. Mnohí nemajú so psom žiadne skúsenosti a ďalší zase odmietajú spoločnosť psov z princípu. Argumenty typu „pes do bytu nepatrí“, „so psom sú len starosti“, „pes je horšie ako malé dieťa“ odrádzajú aj tých, čo v kútiku srdca tajne túžia po štvornohom priateľovi. To je, samozrejme, škoda, pretože pes je prírodný liečiteľ a skutočne dokáže v oblasti duševného zdravia zázraky.

Verný spoločník

Pes je rozumný živý tvor. Jeho múdry pohľad oceňujú azda všetci. Najmä tí, ktorí sa cítia osamelo a strácajú motiváciu žiť, nachádzajú v psích očiach spriaznenú dušu. Spoločnosť psa pomáha ľuďom prekonať pocit zbytočnosti a prebúdza v nich pozitívne emócie. Nejeden dôchodca nachádza zmysel života práve v štvornohom priateľovi. Ten ako verný partner dokáže človeka vypočuť, zlepšiť mu náladu a dokonale suplovať miesto priateľa. Pes vycíti náladu svojho pána. Ak je majiteľ zvieraťa šťastný, raduje sa s ním. Keď smúti, snaží sa ho rozveseliť. Vie presne, čo v takej chvíli robiť. Začne dobiedzať, prinesie loptičku na hranie alebo sa bude len tak pozerať. Očakáva za to jediné. Chce, aby ste mu venovali svoju pozornosť. Vďaka tomu pomaly zabudnete na to, čo vás trápi. Pes je výbornou alternatívou nielen pre starých ľudí, ale aj pre bezdetné rodinky alebo manželov, ktorým už deti vyrástli a odišli z domu. Takisto jedináčikovia sa tešia z prítomnosti psa. Ten nahrádza rolu súrodenca a dieťa sa necíti osamelo. Pes je v konečnom dôsledku najlepším liekom pre osamelé duše. Je vždy prítomný, verne vás nasleduje a dokonca vie aj to, čo vás poteší.

Energia a pohyb

Moderný človek akoby stratil kontakt s prírodou. Žijeme síce pohodlnejším spôsobom ako niekoľko generácií pred nami, ale chýba nám pohyb. Nedostatok fyzickej činnosti spôsobuje zdravotné, ako aj psychické poruchy. Práve pes nás dokáže povzbudiť k telesnej aj duševnej aktivite. Pravidelné prechádzky so psom dodávajú človeku energiu a celkovo pôsobia na duševnú pohodu. Na čerstvom vzduchu rýchlejšie rozchodíme každodenné problémy, získame nadhľad nad vecou a prídeme na iné myšlienky. K tomu všetkému pohyb prospieva aj organizmu a štíhlej línii. Hlavne tých, čo trpia kardiovaskulárnymi ochoreniami, obezitou či cukrovkou a mali by sa častejšie hýbať, prinúti pes vytiahnuť päty z domu niekoľkokrát do dňa. Pes je skvelou motiváciou aj k športu. Mnohým ľuďom slúži ako súper napríklad pri behaní, rýchlej chôdzi či bicyklovaní. Pes vo všeobecnosti oplýva elánom, ktorý nám je schopný odovzdať. Deje sa to akosi prirodzene. Stačí, keď sa s ním hráme, naháňame alebo mu len tak niečo rozprávame. Pri tom všetkom sa dokážeme nabiť množstvom energie a tú potom môžeme pozitívne zúročiť v každodennosti.

Sociálny kontakt

Pes pomáha aj pri nadväzovaní kontaktov. Na prechádzke s ním sa zoznámite s majiteľmi iných psov, s ktorými máte spoločné minimálne psie radovánky a starosti. Vďaka svojmu miláčikovi môžete spoznať množstvo ľudí. A to nielen medzi „psíčkarmi“. Pes je vďačnou témou na rozhovor kdekoľvek. Napríklad sa vám odrazu začnú prihovárať susedia, s ktorými ste sa len v tichom pozdrave dosiaľ míňali. Pes vie, ako svojho pána integrovať do spoločnosti. Robí to spontánne. Jeho hravá povaha zlomí aj tie najnedostupnejšie osoby vo vašom okolí a v nejednom prípade ich privedie k úsmevu.

Antidepresívum

Mnohým, čo trpia depresiami, chýba nejaký koníček alebo vyšší zmysel, ktorý by im pomohol dostať sa z víru myšlienok, ktoré ich psychicky tlačia k zemi. Pes je niečo ako živé antidepresívum. Rozosmeje vás, dokáže vám vrátiť stratenú radosť, naučí vás znova sa tešiť z maličkostí a vychutnávať si krásy života. Zahrnie vás neskutočnou láskou a pritom od vás nečaká nič veľké. Naopak, on vás vždy vypočuje, neodvráva a dokonca nadobudnete pri ňom pocit, akoby vám úplne rozumel. Ak máte depresie, váš zdravotný stav sa vďaka psovi môže výrazne zlepšiť. Vitalita psa je nákazlivá ako vírus chrípky. Ak uvidíte, ako sa teší zo života, budete sa tešiť s ním. Jednoducho, pes vám dodá chuť žiť.

Keď sa vám zrúti svet

Hraničné situácie pozná väčšina z nás. Prežívame ich, keď prídeme o prácu, stratíme milovanú osobu či ochorieme. Dôvodom, prečo sa nám zrúti svet, môže byť čokoľvek. Bolesť niekedy vie byť taká silná, že človek nenachádza v ničom zmysel a nevidí žiadne východisko. V takýchto chvíľach dokáže malé šteniatko aktivovať životnú silu v človeku. Psík vás zamestná na plný úväzok. Zo začiatku s ním treba chodiť von každú hodinku a venovať sa mu neustále podobne ako bábätku. Pes odvádza pozornosť od vlastných problémov.Je receptom, ako zahnať zlú náladu a nemať čas na chmúrne myšlienky. Starosti s ním spojené pomáhajú rýchlejšie prekonať ťažké chvíle a odosobniť sa od trápenia.

Emočné a zdravotné poruchy u detí

Psa vnímajú deti ako svojho „súrodenca“. Hrajú a maznajú sa s ním, hladkajú ho, starajú sa o neho. To všetko uspokojuje ich citové potreby, umožňuje im rozvinúť potrebu telesného kontaktu a nežnosti. Spolužitie so živým tvorom prispieva k ich psychickej rovnováhe, rozvíja detskú fantáziu a napomáha pri riešení rozličných problémov. V niektorých prípadoch využívajú rodičia psa ako motivačný a výchovný prostriedok. Deti sa učia empatii a zodpovednosti za živú bytosť. Pri diagnostikovaní hyperaktivity u dieťaťa psychológovia často odporúčajú spoločnosť psa. Dieťa sa pri ňom uvoľní, upokojí a následne sa dokáže lepšie koncentrovať na úlohy, ktoré sa od neho vyžadujú. Pre pacientov s detskou mozgovou obrnou sa zase stáva hnacou silou k pohybu a rehabilitácii. Autistické deti vytrháva z vnútorného psychického sveta, čím zmierňuje ich agresivitu voči okoliu a zlepšuje ich spoločenské správanie. Pes je pre každé dieťa zdrojom nových zážitkov a obohatením života.

Terapeut

Možno ste už počuli o canisterapii. Ide o terapiu, ktorá využíva pozitívne pôsobenie psa na fyzickú, psychickú a sociálnu pohodu človeka. V odborných kruhoch sa canisterapia vníma ako podporná liečba pri psychických poruchách a poruchách pohybového aparátu. Canisterapia sa vo všeobecnosti delí na riadenú a živelnú. Pričom v prvom prípade pes patrí terapeutovi, ktorý so psom navštevuje pacientov, aby im pomáhal svojou prítomnosťou pri ochorení. V druhom prípade ide o klasické spolužitie psa s majiteľom v domácnosti. Či už ide o riadenú alebo živelnú terapiu, pes priaznivo pomáha pri riešení psychologických, citových či sociálno-integračných problémov. Nezanedbateľný nie je ani jeho vplyv na fyzické zdravie človeka. Je liekom na osamelosť, pomáha rozchodiť depresiu, prekonať ťažké životné situácie, dodáva človeku energiu a podnecuje ho k fyzickej aktivite. Napokon, ak sa opýtate samotných majiteľov psov, čo im prinášajú štvornohí miláčikovia, všetci sa zhodnú na ich liečivých schopnostiach. A je úplne jedno, či vlastnia čistokrvných psov, alebo pouličných orieškov. Radosť zo psa je rovnaká.

Autor
Gabriela Kubaljaková