Účinná homeopatická liečba


Dlhé roky boli vápnik a vitamín D jedinými dostupnými liekmi na liečbu osteoporózy. V súčasnosti existuje na trhu niekoľko druhov liekov, ktoré účinne pomáhajú v boji proti osteoporóze. V porovnaní s minulosťou sa zmenili a rozšírili aj možnosti liečby. Jednou z nich je aj homeopatická liečba. O jej priebehu, účinku a výhodách sme sa rozprávali s gynekologičkou MUDr. Ivetou Trnovskou zo Sučian.

Aké sú vaše skúsenosti s homeopatickou liečbou pri osteoporóze a komu ju odporúčate?

Homeopatiká sú prírodné liečivá, ktoré v porovnaní s inými liekmi založenými na chemickej báze šetria ľudský organizmus a pacienti ich dobre znášajú. Homeopatická liečba nemá žiadne vedľajšie účinky, nezaťažuje žalúdok ani pečeň a nemá žiadne interakcie. To znamená, že ak pacientka súčasne užíva iné lieky, napríklad na cukrovku, vysoký krvný tlak, gastritídu či iné ochorenia, je homeopatický prípravok absolútne neškodný, ale zároveň účinný. Homeopatiká teda môže užívať každý, aj tehotné ženy. Pri osteoporóze sa užíva prírodný liek Ostéocynésine. Máme s ním veľmi dobré skúsenosti a už niekoľko rokov ho odporúčame svojim pacientkam. Aj takým, ktorým sme nediagnostikovali osteoporózu, ale osteopéniu, čo je predstupeň osteoporózy – stav, keď je obsah kostnej hmoty nižší ako normálne, ale nedosahuje hodnoty stanovené pre osteoporózu. Osteopéniu totižto nepovažujeme za ochorenie, ktoré by bolo treba liečiť ako osteoporózu, ale je to významný rizikový faktor vzniku osteoporózy v budúcnosti.

Povedali ste, že homeopatický prípravok môže užívať každý. Obsahuje však cukor. Je vhodný aj pre ľudí trpiacich na cukrovku?

Pravidelné kontroly krvi u pacientok užívajúcich prípravok preukazujú, že počas dlhodobej homeopatickej liečby liek neovplyvňuje glukózový metabolizmus v krvi. To znamená, že obsahuje minimálne, priam zanedbateľné množstvo cukru a môžu ho užívať aj pacienti chorí na cukrovku.

Liečenie osteoporózy je časovo náročné. Strategickým cieľom liečby je dosiahnuť obnovu kost­ného tkaniva a tým zabrániť nežiaducim zlomeninám. Aká je úspešnosť homeopatickej liečby a čo môžu od nej pacientky očakávať?

Zo dňa na deň sa kostné tkanivo neobnoví, ani z mesiaca na mesiac. Liečba osteoporózy je dlhodobá, mnohoročná a v niektorých prípadoch i doživotná. Homeopatický liek treba užívať minimálne dva roky, aby sa mohlo hovoriť o po­zitívnych výsledkoch. Predpokladom je dlhodobé trvanie liečby pre požadovanú účinnosť a efekt tohto prírodného vynikajúceho lieku. Všeobecne však môžem povedať, že u pacientok, ktoré dodržali odporúčanú liečbu, sme už po dvoch rokoch zaznamenali výrazné zlepšenie zdravotného stavu. V priemere ide až o 12 percentný pokles rizika zníženia fraktúr, čo je približne rovnaký úspech ako pri alopatickej liečbe. Tento výsledok sme spoločne s doktorkou MUDr. Jelou Schudichovou podložili štúdiou a prezentovali ho v roku 2006 na jednom homeopatickom kongrese.

Okrem toho, že ide o prírodný liek bez vedľajších účinkov, aké sú ďalšie výhody liečby?

Liečenie osteoporózy je nielen časovo, ale aj finančne náročné. Náklady spojené s diagnostikou a lieč­bou osteoporózy spolu s dôsledkami ochorenia sú obrovské, rok čo rok stúpajú a v krajinách Európskej únie presahujú niekoľko miliárd eur ročne. Samotné pacientky doplácajú za lieky nemalé sumy. Tu vidím výrazný cenový benefit tohto homeopatického prípravku. Dvojročná homeopatická liečba osteoporózy je finančne neporovnateľne nižšia a aj pacientku vyjde menej ako doplatky za ktorýkoľvek iný preparát. Ďalšou výhodou je, že prípravok sa užíva dvakrát za deň a pacientky ho môžu užiť kedykoľvek, dobre sa znáša aj na lačný žalúdok. Nemusia sa hodinu pred užitím lieku najesť.

Je možná prevencia pomocou homeopatík?

Osteoporóza v štádiu zlomenín je veľmi zle liečiteľná, preto najlepšou liečbou je prevencia. Rizikovou skupinou nie sú, samozrejme, iba ženy v menopauze, ale aj tie, ktoré majú nepravidelný menštruačný cyklus, pacientky po chemoterapii, trpiace na hormonálne poruchy či cukrovku. Prevencia u týchto žien je veľmi dôležitá. Liek, o ktorom hovoríme, vzhľadom na to, že nemá žiadne známe vedľajšie účinky a preukázala sa jeho účinnosť, je vhodný ako preventívny doplnok hlavne v rizikových skupinách. Pomáha zastaviť redukciu kostného tkaniva, a tým chrániť pacientky pred ochorením, ktoré nazývame tichým zlodejom kostí.

Autor
Gabriela Kubaljaková