Srdce ako symbol lásky


Srdce je najdôležitejší orgán, vďaka ktorému žijeme. Zdravé srdce predstavuje pre človeka oveľa kvalitnejší život, keďže v dnešnej uponáhľanej dobe sa stále viac rozširujú rozličné srdcové choroby. Srdce však nie je iba sval, je aj sprievodcom celým naším životom a je pri všetkých našich vzostupoch a pádoch... Srdce je ešte stále predovšetkým symbolom lásky.

Láska

Srdce je pre mnohých ľudí symbolom lásky. Mnohí ľudia a odborníci sa domnievajú, že láska je najsilnejší cit, akého sme schopní, podobné je už iba priateľstvo, ale aj to môže byť prejavom určitej formy lásky. Mnohí z nás nedokážu bez lásky existovať. Každý chce nájsť takého partnera, ktorého bude veľmi milovať, a ten cit mu bude aj opätovaný. Nie každý má v živote šťastie na partnerov, veď ako spieva Honza Nedveď vo svojej piesni: „ Koľkokrát má človek rád tak naozaj z lásky? Dvakrát či trikrát, to nie, už jedenkrát je dosť!“Teda, keď sa nám nedarí nájsť milovaného partnera, aj keď po tom veľmi túžime, ešte stále môžeme lásku, ktorú máme, upriamiť napríklad na priateľov, pretože priateľstvo, ktoré je naozaj kvalitné, je na celý život.Lásky sa občas striedajú, ale priateľstvo je trošku trvalejší cit. Rovnako dôležitá je aj láskak rodine. Keď máme problémy, tak nás často podržia práve naši rodinní príslušníci. Podobne jedna z najsilnejších podôb lásky je práve materinská láska. Neexistuje nič krajšie ako láska matky k dieťaťu a naopak. Náš život uteká veľmi rýchlo, a preto by sme mali svojim blízkym často opakovať, ako veľmi ich ľúbime a sme vďační, že ich máme. Aj v citových záležitostiach fungujú fyzikálne zákony, teda aká akcia, taká reakcia. To znamená, keď nezištne rozdávame lásku a pohodu, v určitom čase sa nám tieto pozitívne atribúty vrátia naspäť.

Nenávisť

Rovnako silný cit ako láska, len opozitný, je nenávisť. Niekedy dokonca najviac nenávidíme toho, koho sme predtým milovali. Nenávisť nás zožiera a ničí, týmto citom škodíme najviac sami sebe. Keď už nevieme nenávisť premeniť na lásku, tak by sme ju mohli nahradiť aspoň ignoráciou, respektíve nevšímavosťou. Niekedy je možno ťažké zabudnúť na krivdy a trápenia, ktoré nám niekto spôsobil, no odpustenie je najlepšia cesta k tomu, aby sme sa s týmto negatívnym zážitkom vyrovnali. Nenávisť je negatívny cit, láska naopak kladný. My sami vo svojom živote sa musíme rozhodnúť, ktorou cestou sa chceme uberať.

Keď srdiečko bolí

Osudy ľudí sú nevyspytateľné... V živote nás nestretávajú len krásne, pozitívne zážitky, ale aj pády či sklamania. Azda najťažšie sa vyrovnávame so stratou blízkej osoby, ktorá bolí hlavne vtedy, ak ide o malé deti či najbližších. Neexistuje liek, ktorý by stlmil našu bolesť nad stratou blízkej osoby, v tomto prípade zvyčajne platí, že čas zahojí všetky rany. Musíme si uvedomiť, že riešiť minulosť nám spôsobí len bolesť, musíme začať žiť pre dnešok. Najlepším liekom na srdce ostáva láska a čas.

Pozitívne myslenie

Pády, zakopnutia, sklamania či prehry nás nemôžu položiť. Aspoň by nemali. Každý sa občas ocitne v situácii, keď nevie, ako bude ďalej, každý sa občas ocitneme na dne. Dôležité však je, aby sme sa vedeli od dna správne odraziť. Život je niekedy aj krutý, no my musíme bojovať, tak aby sme dosiahli svoje ciele a túžby.K tomu nám môže najlepšie dopomôcť pozitívne myslenie. Musíme nastaviť naše srdiečko tak, aby si verilo a dúfalo, že všetko bez problémov zvládne. Život je krásny, keď sa riadime tým, čo hovorí naše srdce, nie rozum. Ak počúvame, čo nám hovorí srdce, možno sa nevyhneme sklamaniu, ale v konečnom dôsledku sme urobili to, po čom sme skutočne túžili, a to je v živote dôležité... Preto skúsme viac počúvať naše srdcia, možno budeme oveľa slobodnejší.

Autor
Petra Hüblová