Deväť tipov, ako prestať fajčiť

Na skoncovanie s cigaretami nie je nikdy neskoro. Osoh, ktorý vám to prinesie, je veľmi veľký bez ohľadu na vek, v ktorom fajčiť prestanete. Nasledujúce tipy vám pomôžu zbaviť sa tohto zlozvyku.

1.

Prestať fajčiť je pre každého fajčiara iné, vyberte si preto ten spôsob, ktorý vyhovuje vám. Buď prestanete zo dňa na deň, teda náhle a úplne, alebo prestanete postupne tak, že budete počet cigariet každý deň znižovať. Určite si dátum a dodržte ho. Nech je to radšej skôr ako neskôr. Ak sa pokúšate prestať fajčiť sám či sama, odporúča sa, aby ste prestali naraz a úplne.

2.

Využite čo najviac podporu rodiny, priateľov a kolegov. Oznámte im, že plánujete prestať fajčiť, a požiadajte fajčiarov, aby vo vašom okolí nefajčili a ani vám cigarety neponúkali. Výborný nápad je prestať fajčiť s priateľom. Môžete sa deliť o svoje pocity a navzájom sa podporovať.

3.

Vyhoďte všetky cigarety, popolníky a zapaľovače a čokoľvek iné, čo vám pripomína fajčenie. Operte si oblečenie a vyčistite auto, aby ste odstránili pach dymu.

4.

Náhradná nikotínová terapia, napríklad nikotínové náplasti alebo žuvačky, môže byť vhodná pre tých, ktorí fajčia veľa alebo potrebujú pomoc pri zanechaní tohto zlozvyku. Existujú i lieky na predpis, ktoré vám pomôžu zbaviť sa abstinenčných príznakov a nutkania fajčiť. Porozprávajte sa s lekárom o tom, čo by vám najviac pomohlo.

5.

Vopred si premyslite, v ktorých situá­ciách je pravdepodobné, že vás bude pokúšať zapáliť si. Ak sú to napríklad večierky alebo posedenia pri káve s priateľmi, snažte sa v začiatkoch týmto situáciám vyhýbať alebo si v reštaurácii sadnite do nefajčiarskej zóny. Keď pijete kávu, postavte sa alebo držte šálku v tej ruke, v ktorej ste zvykli držať cigaretu. Ak ste mali vo zvyku fajčiť pri telefonovaní, teraz pri ňom v druhej ruke držte nejaký predmet.

6.

Zapíšte si všetky dôvody, prečo ste sa rozhodli prestať fajčiť, a zoznam noste so sebou, aby ste si ich mohli pripomenúť, keď budete mať slabú chvíľku.

7.

Uvedomte si, že túžba po cigarete je silná iba zo začiatku. Trvá len zopár minút a bude tým menej častá, čím dlhšie vydržíte nefajčiť. Dýchajte zhlboka, tak sa uvoľníte a zameriate myseľ na niečo iné. Takisto nezabudnite piť veľa tekutín. Tie odplavia nikotín a iné toxíny z tela. Ak na vás príde nutkanie fajčiť, choďte na prechádzku, do kina, na návštevu k priateľovi, ktorý vás podporí. Zjedzte jablko alebo si vyčistite zuby vtedy, keď by ste normálne fajčili. Môžete si dať do úst žuvačku, napiť sa, čosi zjesť, aby ste mali v ústach niečo iné ako cigaretu.

8.

Ak pijete veľa kávy, bolo by dobré, aby ste obmedzili aj jej príjem, keďže vaše telo zadrží viac kofeínu, keď v tele nemáte nikotín, a nervozita vám nepomôže prestať fajčiť. Je tiež dobré vyhýbať sa alkoholu, pretože mnoho ľudí pri poháriku nedokáže chuti na cigaretu odolať.

9.

Ak strácate motiváciu, pripomeňte si, že existuje mnoho finančných, ale hlavne zdravotných dôvodov, prečo prestať. Vedeli ste napríklad, že po dvanástich mesiacoch bez fajčenia sa riziko ochorenia vášho srdca zníži takmer o polovicu ako riziko u fajčiara?